Tsipras kutsus esmaspäeval riigitelevisiooni eetris rahvast taas kord hääletama sel nädalavahetusel rahvahääletusel abiprogrammi vastu.

„Kui kreeklased otsustavad hääletada abiprogrammi poolt, siis ma ei soovi jääda valitsusse, et näha edasisi kärpeid,“ kinnitas Tsipras õhtupoolikul, samal ajal kui Ateena tänavatele olid kogunenud teda toetama kümned tuhanded kreeklased.

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker on teinud Ateenale veel ühe viimase minuti pakkumise, et päästa Kreeka maksejõuetusest, teatas uudisteagentuur Reuters.

Kõigi eelduste kohaselt Tsipras seda võimalust siiski ei kasuta. Ta on varem kõhklematult Euroopa Liidu pakutud abiprogrammist ära öelnud, sest see on tema meelest Kreeka jaoks „alandav“.

Kreeka majandusminister Giorgos Stathakis kinnitas esmaspäeval CNNile, et Ateenal ei ole kavatsust tasuda 1,6 miljardi euro suurust tagasimakset, mida IMF ootab hiljemalt täna südaööl.

Tema sõnul pole mõtet tagasimaksetest rääkida enne pühapäeval toimuvat referendumit. „Kreeka inimestel on õigus oma riigi tuleviku üle otsustada,“ ütles Stathakis.

Euro sai esmaspäeval Aasia börside avanedes kohe löögi ja hakkas nii dollari, jeeni kui ka naelstrelingi vastu langema. Samuti oli paanika börsil, kus ootamatud Kreeka sündmused viisid kõik peamised aktsiaindeksid hommikul sügavasse miinusesse.

Juncker väitis Brüsselis erakorralisel pressikonverentsil, et Kreeka valitsus on Euroopat reetnud, näidates läbirääkimistel üles vaid egoistlikku käitumist.

Ateena pakkumised tulid hilinemisega ning olid tahtlikult ümber tehtud,“ väitis ta, lisades, et referendumi korraldamisega löödi uks kokkuleppeks kinni.

Juncker kutsus Kreekat hääletama "jah", sest vastasel juhul öeldakse "ei" kogu Euroopale. "Me ei vea Kreekat alt, kui te hääletate "jah"," rääkis ta.