Kõige rohkem kannatanud Concepcióni linnas pidid päästjad mõneks ajaks töö katkestama, sest rüüstajate laialiajamiseks kasutati pisargaasi. Üle tänava asuvast kaubanduskeskusest tassiti minema kõike mikrolaineahjudest kuni piimani, vahendab Associated Press.

Hävingu kogu ulatuse hindamist takistasid pidevad järeltõuked, mis üha rohkem hooneid rusuhunnikuteks muutsid. Ametnike sõnul on 500 000 hoonet hävinud või raskelt kahjustada saanud.

„Me seisame silmitsi sellise kujuteldamatu ulatusega katastroofiga, et sellest ülesaamine nõuab hiiglaslikku pingutust,” ütles Tšiili president Michelle Bachelet.

President kirjutas alla dekreedile, millega andis julgeoleku tagamise Concepcióni provintsis üle sõjaväele. Rüüstajad ründavad seal kaubanduskeskusi, bensiinijaamu, apteeke ja panku.

Sõna otseses mõttes iga poodi ja kaubanduskeskust on rüüstatud ning toitu ja joogivett ei ole saadaval. Paljud inimesed väljendasid pahameelt valitsuse tegevusetuse üle rüüstajate peatamisel. Rivist väljas on nii elektri- kui veevõrk.

Bacheleti sõnul on kehtestatud liikumiskeeld kella 21-st kuni 6-ni. Sel ajal on lubatud tänavatel viibida ainult julegeolekujõududel ja päästeteenistustel. Liikumiskeelu kehtestamisest teatati mööda linna sõitnud politseiautode valjuhäälditest.

Bacheleti sõnul võtab Tšiili vastu osa abist, mida on üle maailma pakutud. Presidendi sõnul vajatakse välihaiglaid ja ajutisi sildu, veepuhastusjaamu ning kahjude hindamise eksperte. Samuti on vaja vahetust päästjatele, kes on alates laupäevasest 8,8 magnituudisest maavärinast vahet pidamata tööd teinud.

Et vältida vajadust poode rüüstata, teatas Bachelet, et kõik suurte kaubanduskeskuste riiulitel olevad esmatarbekaubad antakse ära tasuta võimude valve all. Toitu ja vett jagavad presidendi sõnul ka sõjavägi ja politsei.