Samuti Kremlile lojaalne komandör Sulim Jamadajev ütles intervjuus raadiojaamale Ehho Moskvõ, et olukord Tšetšeenias pole üldse niivõrd kontrolli all, kui Kremli võimud väidavad, kirjutab Reuters.

“Te arvate, et seal on mingi kord? See amnestia saanud armee liigub relvastatult ringi. Nad ei pea end peitma ega põgenema… Neil on kõik olemas. Nad lihtsalt ootavad,” rääkis Jamadajev.

Jamadajevi väited on järelkajaks konfliktile, mis leidis aset Jamadajevi võitlejate, kes alluvad Moskva siseministeeriumile, ja Kadõrovi üksuste vahel ja milles sai mitu võitlejat surma. Pinged Kadõrovi ja Jamadajevi pooldajate vahel on kestnud juba pikemat aega, sest kumbki pool peab teist regioonis oma konkurendiks.

Mõlemad Kremlile lojaalsed komandörid on Kremlilt saanud Venemaa kangelase medali ning analüütik Pavel Felgengaueri sõnul on selline tüli Kremli jaoks praegusel presidendivõimu üleandmise perioodil väga piinlik.

Suure tõenäosusega lahendatakse konflikt Putini isikliku sekkumise abil, kuid konflikti edasine eskaleerumine on Tšetšeenia puhul alati võimalik, leiab analüütik.

“Need võitlejad teenivad ametlikult Vene lipu all, kuid reaalsuses on nad lojaalsed ainult oma komandöridele. Konflikt on alati võimalik. See on keeruline piirkond, mis ei ole kunagi stabiilne,” selgitas Felgengauer.

Kadõrovit toetav Tšetšeenia siseminister Ruslan Alkhanov oli Jamadajevi sõnavõtu peale raevus, lisades, et alates 2004. aastast on võitluses mässulistega hukkunud 80 politseinikku ja 130 on saanud haavata.

Jamadajev on ise samuti endine mässuline, kes vahetas poolt, kui läks tülli nüüdseks juba tapetud Šamil Bassajeviga.

Praegu 31-aastane Kadõrov valiti president Putini poolt vägivaldset regiooni vaos hoidma ja ta on peamiselt endistest mässulistest loonud endale isikliku armee, mis tihti kasutab rivaalide vaoshoidmiseks äärmuslikke võtteid.

Reutersi hinnangul on Venemaa sõjavägi ärevusega jälgimas Kadõrovi võimu tugevnemist, millega Kremli otsene mõju piirkonnas väheneb. Väidetavalt püsivad Vene väeosad üha rohkem oma laagrites, jättes patrullimise ja operatsioonide teostamise suures osas Kadõrovi üksustele.