Intervjuu Malika Jandarbijevaga salvestati Kataris, kus kaks venelast on praegu kohtu all süüdistatuna Zelimhan Jandarvijevi tapmises tänavu veebruaris. Jandarbijevi auto õhiti, kui ta ühest mošeest lahkus.

Zelimhan Jandarbijev oli de facto sõltumatu Tšetšeenia president 1996. aastal, kuid ta põgenes Katari, kui Vene väed 1999. aastal uuesti tema koduvabariiki tungisid.

Kohtuprotsess kahe mehe üle, kes Moskva sõnul olid legitiimse terrorismivastase tegevusega seotud agendid, on tekitanud Venemaal suurt huvi, kuid protsess pole avalik.

“Minu arvates on eriteenistustel omad kohustused ning nii on ka minul,” ütles NTV populaarse saate “Namedni” juht Leonid Parfjonov ajalehele Kommersant.

“(NTV asedirektor Aleksander) Gerassimov nõustus, kuid välistas kategooriliselt selle videolõigu näitamise.”

Parfjonovi sõnul oli korraldus tulnud siseministeeriumist. “Ma ei tea, mis tasandilt juhised tulid, kuid ma saan öelda, et nõudmine tuli sellisel tasandil inimestelt, kellega te ei vaidle.”

Kommersant avaldas ka Gerassimovi kirja, milles kinnitati, et pühapäeval eetrisse minema pidanud intervjuu võeti kavast maha. Ametlikku kommentaari toimunule veel ei ole.

Malika Jandarbijeva ütles intervjuus, et tema mees tahtis surra kodumaal, Tšetšeenias. “Ta suri aga välismaal oma vaenlaste käe läbi,” märkis Malika.

Kommentaatorite sõnul näitas NTV-le avaldatud surve, milline on kontroll Vene televisiooni üle.

“Riiklikud telekanalid näitavad, kui kenasti Tšetšeeniat üles ehitatakse, kuid hukkuvad sõdurid ja tsiviilisikud. Sama õudusunenägu jätkub, kuid nüüd toimub see suletud uste taga,” ütles Vene Ajakirjanike Liidu juht Igor Jakovenko raadiojaamale Eho Moskvõ.

“See on väga ohtlik, kuna ohusignaale ei näidata keskvõimudele ega ühiskonnale,” lisas ta.

NTV oli 1990. aastatel Kremlile pinnuks silmas, kui kanal kajastas sõltumatult Vene sõjalist kampaaniat Tšetšeenias.

Telekanal sattus aga 2001. aastal riigi kontrolli alla, kui NTV endine omanik Vladimir Gussinski põgenes välismaale ning juhtimise võttis üle riiklik gaasifirma Gazprom.