Tugevad vihamasajud aga jätkuvad, mistõttu tõuseb veetase paljudes Tšehhi jõgedes. Otsene üleujutusoht valitseb kogu Böömimaal ja Lõuna-Määrimaal Znojmo piirkonnas. Kõige hullem on olukord ilmselt Lõuna-Böömimaal, vahendab České Noviny.

Praha lähedal Třebenices hukkusid tulvavees mees ja naine ning nemad on ka selleaastaste üleujutuste esimesed ohvrid.

Neli veespordiga tegelnud inimest on kadunuks kuulutatud ja päästjad on ametis nende otsimisega.

Paljud inimesi on tulnud üleujutuste eest evakueerida. Praha lähedalt Štěchovicest, mis asub allpool Slapy tammi Vltava jõel, on otsustatud evakueerida kõik 1800 elanikku.

Kümned maanteed ja raudteeliinid on üleujutuse, muda ja ümber kukkunud puude tõttu läbimatud.

Ohuolukord kuulutati pühapäeva pärastlõunal välja Prahas. Üleujutusohu tõttu suleti kaheksa metroojaama.

Kümned inimesed evakueeriti, sealhulgas patsiendid Praha Na Františku haiglast. Praha loomaaias hakati madalamatest piirkondadest evakueerima loomi.

Peaminister Petr Nečasi valitsus kogunes pühapäeva õhtul erakorralisele istungile. Otsustati alates kella 21-st välja kuulutada erakorraline olukord kogu Böömimaal, välja arvatud Pardubice regioon.

Valitsus eraldas 300 miljonit krooni (11,7 miljonit eurot) hädavajalikeks töödeks üleujutatud linnades ja külades. Valitsus on valmis andma veel finantsabi, näiteks 1,3 miljardit krooni (50 miljonit eurot) riigi transpordiinfrastruktuuri fondist maanteede ja raudteede taastamiseks.

Appi on käsutatud sajad sõjaväelased. Valitsus andis nõusoleku kuni 2000 sõduri saatmiseks üleujutuste tagajärgi likvideerima.

Vihm ja üleujutused on kahjustusi tekitanud ka elektrivõrgule. Kõige suurema üleujutusohuga piirkonnas lülitati ajutiselt elekter välja.

Praha energiafirma kuulutas linnas välja eriolukorra. Elektriga varustamist piiratakse, et mitte seada ohtu inimelusid.

Heategevus- ja humanitaarabiorganisatsioonid on alustanud üleujutustes kannatanud inimeste abistamist.

Tervishoiuminister Leoš Heger kutsus kokku ministeeriumi erakorralise komitee.

Keskkonnaminister Tomáš Chalupa moodustas üleujutusteenistuse, mis annab värsket informatsiooni olukorra kohta jõgedel. Meteoroloogid annavad informatsiooni telefoni teel.