Kultuuriminister Daniel Hermani otsus kohtuda Hiina hoiatustest hoolimata dalai-laamaga põhjustas sel nädalal Tšehhis poliitilise skandaali, mis ärritas president Zemanit, kes peab tähtsaks lähedaste kaubandussuhete hoidmist kommunistliku riigiga.

Soov hoida fookust Hiina investeeringutel on leidnud laialdast vastuseisu riigis, mille iseseisvale poliitikale pani aluse president Václav Havel, kes propageeris inimõigusi ja oli Nobeli rahupreemia laureaadist Tiibeti usujuhi sõber.

Herman kinnitas uudisteagentuurile Reuters, et presidendi kantselei palus tal kohtumise dalai-laamaga tühistada, ähvardades vastasel juhul tema onu autasuta jätta.

Tema sõnul oli veenmise taga president Zeman isiklikult. „Ta ütles mulle otse, et kui ma kohtun dalai-laamaga, kustutatakse mu onu nimi autasustavate nimekirjast, ja nii läkski,“ rääkis Herman, kelle sõnul leidis nende kohtumine aset tunnistajate juuresolekul Šlovakkia suursaatkonna ees Prahas.

Kultuuriministri onu George Brady (88) pidi reedel autasustamistseremoonial kätte saama riikliku ordeni eluaegse töö eest holokaustiohvrite mälestuse hoidmisel.

Brady elas üle natside tagakiusamise, sh surmalaagris Auschwitzis, kus ta kaotas nii oma õe kui ka ema.

Zeman keeldus juhtunut kommenteerimast ja presidendi kantelei lükkas ümber ministri versiooni toimunust.