Zeman lükkas kutse kohtumisele tagasi ja teatas, et külastab samal ajal Tšehhi Pardubice regiooni, mis oli juba pikalt ette planeeritud, teatas ajaleht Hospodářské Noviny Prague Posti vahendusel.

„President vabandas isiklikult Poola presidendi Andrzej Duda ees (kes korraldas kohtumise koos Rumeenia presidendi Klaus Iohannisega) Visegrádi riikide kohtumisel Ungaris oktoobri alguses,“ ütles Zemani pressiesindaja Jiří Ovčáček.

Tšehhi on ainus riik, mida ei esinda president, vaid parlamendi spiiker Jan Hamáček.

Teised osa võtvad riigid on Bulgaaria, Eesti, Ungari, Läti, Leedu, Poola, Rumeenia ja Slovakkia.

Enamik Bukarestis kohtuvaid riigipäid on kritiseerinud Moskva poliitikat juba pikka aega ning nad toetavad Venemaa-vastaseid sanktsioone.

Zeman ja Ungari president János Áder on aga erandid ning tippkohtumise korraldajad peavad neid Vene-meelseteks häälteks NATO-s ja Euroopa Liidus, kes nurjavad jõupingutusi liitlaste ühiste seisukohtade kujundamiseks.

Poola tahab tippkohtumisel panna läänepoolseid liitlasi andma suuremat kaitsepanust NATO idapoolsele osale Venemaa rünnaku puhul ja kui ta toetab edasi separatiste Ida-Ukrainas.

„President ei suuda näha ühtki põhjust alliansi üksuste kohalviibimiseks Tšehhi Vabariigis. Aga ta ei ole vastu Poola või mõne teise riigi soovidele saada NATO baasid oma territooriumile,“ selgitas Ovčáček Zemani seisukohta.

Eesti president Toomas Hendrik Ilves on Bukaresti tippkohtumisel kohal.