Tšehhid Vabariigi armee juhtkond kavatseb kulutada järgmisel aastal 115 miljonit krooni suurejooneliseks käsirelvade vahetuseks. Selle sammuga loobutakse täielikult Varssavi Lepingu Organisatsiooni (idabloki vaste NATOle) aegsetest mudelitest.

České Noviny teatel olid riigis nime „Mudel 58" alltuntud automaadid kasutusel juba ligemale poolsajandit. Väliselt meenutab see Kalašnikovi loodud relva ja on selle modifikatsioon.

Väljaanne Právo märgib, et uute käsirelvade sisseost jätkub ka aastatel 2013-2014. Kusjuures sel perioodil kulutatakse Tšehhi armee ümberrelvastamiseks märksa suuremad summad (318 miljonit krooni) kui aastal 2010.

Právo oletab, et Nõukogude tüüpi automaadid võidakse vahetada Ameerika Ühendriikide ründevintpüssi M16 vastu.

Kindralleitnant Mihhail Kalašnikov oma "lapsega"

Tšehhi kaitseministeerium on siiani hoidunud ajakirjanikele sel teemal kommentaare andmast. Sõjaväelaste sõnul peab esmalt sellised suured kulutused heaks kiitma parlamendi esindajatekoja kaitsekomitee.

Samas oli komitee esimees Antonín Sed'a üllatunud kuuldes plaanitavast armee käsirelvade ümbervahetusest. Tema sõnul oli algselt juttu vaid eriüksuste varustamisest uute automaatidega.      

Praegu Tšehhi armees ja politsei relvastuses olev „Mudel 58" on kaliibriga 7,62 millimeetrit ja omab 30-lasulist salve. Ta meenutab väliselt AKMi, kuigi omab sellega võrreldes mitmeid erinevusi. Lahingkaal on 3,14 kilogrammi.

Kalašnikov tähistab 60. tööjuubelit