"Valitsus ei saa pidada vastuvõetavaks olukorda, mis seab ohtu vabaduse alustalad ja vaba ligipääsu informatsioonile," edastas peaministri sõnu kohalik uudisteagentuur ČTK BNS-i vahendusel.

Slovakkia majandusministri Juraj Miskovi sõnul on vaja laialdast avalikku keskustelu enne kui asjaga saab edasi minna.

"Ma ei kavatse toetada lepet, mis võib piirata inimõigusi ja -vabadusi," ütles Miskov.

"ACTA on äärmiselt tõsine rünnak kodanikuõiguste vastu Tšehhis ja kogu Euroopas. Me oleme veennud parlamenti, et nad seda heaks ei kiidaks," ütles kohaliku Piraadipartei asejuhataja Mikuláš Ferjenčík.

Leedu justiitsminister Remigijus Šimašius avaldas esmaspäeval samuti arvamust, et rahvusvahelise võltsimisvastase kaubandusleppe tõttu võivad internetivabadusele kätte jõuda rasked ajad.

Poola peaminister Donald Tusk kinnitas möödunud reedel, et Varssavi külmutab ACTA ratifitseerimise riigis nii tänavail kui ka internetis puhkenud massimeeleavalduste tõttu.

Tallinnas ja Tartus on kavas laupäeval korraldada meeleavaldused, millega protesteeritakse võltsimisvastane kaubanduslepingu ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) vastu.

Jaanuari lõpus allkirjastasid ACTA leppe 22 Euroopa Liidu liikmesriiki, kaasa arvatud Suurbritannia. Eesti ei ole lepingut veel allkirjastanud.

Enne jõustumist peab leppe ratifitseerima ka europarlament, arutelu selle üle peaks toimuma juunis.

ACTA on olnud vastuoluline alates 2008. aastast, kui WikiLeaks paljastas selle kavandi. 2010. aastal kinnitati selle üksikasjad. Ratifitseerimise korral tõhustab lepe "intellektuaalse omandi kaitse tagamist" leppega ühinenud riikides.

See näeb ette rahvusvaheliste standardite kehtestamist autoriõiguse rikkujate karistamiseks ning ennetavate abinõudena on pakutud välja vangistust ja trahve.

Teiste seas on mitmed häkkerite rühmitused vastukaaluks hoiatanud, et sisuliselt saab ACTA jõustumisel keda tahes karistada ja lepe rikub räigelt vabaduse ja inimõiguste põhialuseid.

Väljaspool Euroopa Liitu on leppega ühinenud USA, Austraalia, Kanada, Jaapan, Maroko, Uus-Meremaa, Singapur ja Lõuna-Korea.