Rusnoki valitsust toetas endine opositsioon, mida esindavad sotsiaaldemokraadid (ČSSD), kommunistid (KSČM) ja erakond Avalikkussuhted (VV). Valitsust toetas 193-st kohal viibinud parlamendi liikmest 93. Valitsuse püsimajäämiseks läinuks vaja 97 poolthäält. Täpselt 100 parlamendi liiget hääletas valitsuse vastu. Tšehhi parlamendi alamkojas on 200 kohta, vahendab České Noviny.

Rusnoki valitsus esitab tagasiastumisavalduse reedel. Sellest hoolimata võib valitsus tegutsema jääda ka edaspidi.

„Meie valitsus esitab loomulikult presidendile lahkumisavalduse põhiseadusliku korra järgi ja ma arvan, et me jätkame põhiliste fuktsioonide täitmist riigi juhtimisel tema instruktsioonide järgi, teisisõnu, tagame üksikute ministeeriumide töö,“ ütles Rusnok ajakirjanikele. Tema sõnul ei võta valitsus vastu ühtki tähtsamat otsust.

Hääletus näitas aga, et ei vasakpoolsed ega endine valitsuskoalitsioon oma parlamendi alamkojas selget enamust.

Koalitsioon väitis, et neil on olemas 101 poolthäält Miroslava Němcová (ODS) juhitavale võimalikule uuele valitsusele, kuid usaldushääletus näitas, et blokk ei ole ühtne. ODS-i esindajad Tomáš Úlehla ja Jan Florian ning LIDEM-i juht Karolína Peake kõndisid enne usaldushääletust istungitesaalist välja.

TOP 09 ja ČSSD teatasid, et alustavad läbirääkimisi parlamendi alamkoja laialisaatmiseks ja ennetähtaegsete valimiste korraldamiseks. Seda sammu toetasid ka kommunistid.

Neil kolmel parteil oleks kokku 122 häält, kui kõik nende esindajad toetaksid parlamendi laialisaatmist. Seda on veidi rohkem kui vajalik kolm viiendikku.

Ennetähtaegsete valimiste ideed tervitas ka VV.