Varasemalt oli Valge Maja teatanud, et kohtumist ei leia aset enne, kui isolatsionistlik Põhja-Korea hakkab astuma konkreetseid samme tuumarelvadest loobumisel, kuid president Trump otsustas sel nädalal seda seisukohta muuta, väidetavalt konsulteerimata eelnevalt oma kabineti liikmetega, vahendab uudistekanal BBC.

USA esidiplomaat, välisminister Rex Tillerson väisas parasjagu Aafrikat, kui teade avalikustati. Ajakirjanikega kõneledes ütles ta, et „president tegi selle otsuse iseseisvalt“. „Ma rääkisin sellest otsusest temaga täna varahommikul ja meil oli väga meeldiv arutelu.“

Trump vapustas reede hommikul eksperte ja avalikkust, teatades Kim Jong-uni üleskutse peale valmidusest temaga kohtuda. Ükski ametis olev president ei ole varem Põhja-Korea liidriga kohtunud.

Lõuna-Korea riikliku julgeoleku nõunik Chung Eui-yong ütles eile, et diktaator Kim Jong-un on valmis tuumarelvadest loobuma. „Ta lubas, et hoidub edasistest tuuma- või raketikatsetustest,“ ütles Eui-yong enne president Trumpiga kohtumist ajakirjanikele, märkides, et Kim tegi läbi nende Trumpile ettepaneku kohtuda, millega president ka nõus oli, lubades seda teha veel enne mai lõppu.

Valge Maja rõhutas eile, et sanktsioonidest ei loobuda siiski enne, kui on näha, et isolatsionistlik riik asub reaalselt ka tegutsema. „Trump nõustus kutsega kohtuda Kim Jong-uniga kohas ja ajal, mis tuleb veel kindlaks määrata,“ ütles riigipea pressisekretär Sarah Huckabee Sanders. "Kuni Põhja-Korea täieliku tuumarelvitustamiseni peab maksimaalne surve säilima.“