Manafort pole teinud saladust, et töötas aastatel 2004-14 Ukraina ekspresidendi Viktor Janukovõtši ja tema Regioonide partei heaks. Nüüd aga ähvardatakse teda Ukrainas erinevate kriminaalasjadega ja tõsiseid süüdistusi on esitatud ka kodumaal. Lisaks on ta kaotamas oma tööandja Donald Trumpi soosingut. Ja nädal pole veel lõppenud. Võtame Manaforti probleemid kokku.

Kas Manafort rikkus välisagentide seadust?

Uudisteagentuur AP teatas kolmapäeval, et Manafort aitas organiseerida Ukraina ekspresidendi Viktor Janukovõtši Regioonide Partei lobitegevust USA-s viisil, mis võib olla kriminaalne. Nimelt nõuab USA seadus, et välisriike ja -parteisid esindavad ühendused peavad end justiitsministeeriumis arvele võtma.

Manafortiga seotud poliit-MTÜ Moodsa Ukraina Euroopa Keskus andis 2012. aastal kahele Washingtoni lobifirmale kokku üle 2 miljoni dollari. Vastutasuks pidid need levitama Kongressis Ukraina tollase valitsuse suhtes soodsaid seisukohti, seletades muu hulgas, miks opositsiooniliider Julia Tõmošenko peab vangis istuma. Kuigi MTÜ juhid oma rahastajaid ei avalikusta, on ilmne, et raha pidi tulema Janukovõtšiga seotud isikutelt. Ja kuna MTÜ end välisagendina arvele ei võtnud, võib see teoreetiliselt tähendada vaat et juba spionaažiga võrreldavat seaduserikkumist, mille eest võib kaasneda kuni viieaastane vangistus.

AP lisab, et selliseid kriminaalasju algatatakse väga harva. Aga seda juhtub – 2010. aastal läks endine kongresmen Mark Siljander sudaanlaste heaks tehtud salalobi tegemise eest vangi. USA õiguskaitseorganid ei ole AP süüdistusi kommenteerinud.

Manafort kampaaniatiimi kolmapäevasel koosolekul

Artikli hind - 500 dollarit

Anonüümne allikas kinnitas Buzzfeedile juba 2012. aastal, et mees nimega Bernard Scoville maksis konservatiivsetele ajakirjanikele ja blogijatele Ukraina-teemaliste artiklite kirjutamise eest. Samasse kildkonda kuuluva allika väitel pakuti talle ühe artikli eest 500 dollarit. Scoville oli omakorda seotud enne mainitud MTÜ-ga nimega Moodsa Ukraina Euroopa keskus.

Ka need artiklid pidid rääkima, kui demokraatlik ja läänemeelne on Ukraina valitsus ja kuidas Tõmošenko on palju venemeelsem ja korrumpeerunum kui Janukovõtš. Buzzfeedi artikli väitel avaldasid selliseid lugusid näiteks Breanne Howe (RedState), Ben Shapiro (Breitbart News) ja vabakutselised blogijad Warner Todd Huston ja Seton Motley. Artiklite ostmine pole iseenesest karistatav, aga sellise tegevuse motiivid viitavad taas välisagentide seaduse rikkumisele.

Kuhu läks 12,7 miljonit dollarit musta sularaha?

New York Times teatas pühapäeval, et Ukraina korruptsioonivastase büroo valduses on dokumendid, mille järgi olevat Manafort aastatel 2007-12 saanud Regioonide partei mitteametlikust kassast 12,7 miljonit dollarit sulas. Büroo rõhutab samas, et paberitelt pole leitud ühtegi Manaforti allkirja, Manafort ise ütleb, et ei tea sellest rahast midagi.

Dokumendid on osa suuremast toimikust, mis on seotud Janukovõtši ja tema lähikondlaste rahaasjade uurimiseks Ukrainas algatatud juurdlusega. Kui illegaalne rahaliikumine peaks kinnitust leidma, võib see tähendada ka Manafortile süüdistuse esitamist.

Veel üks süüdistus – Krimmis rahutuste õhutamine

Londoni The Times kirjutas kolmapäeval Ukraina prokuratuuri allikatele viidates, et 2006. aastal organiseeris Manafort Krimmis Feodosia linnas rea meelevaldusi Ukraina ja USA ühisõppuste vastu. Tollal valitses Ukrainat parasjagu läänesõbralik Viktor Juštšenko.

Ühes intsidendis ründasid meeleavaldajad USA mereväelasi transportinud bussi ja püüdsid sellel aknaid sisse visata. Kokkuvõttes jäeti õppused ära ja USA sõjaväelased evakueeriti. Ukraina prokuratuuri väitel võib Manaforti tollases tegevuses olla kaks kuriteokoosseisu – kuritegeliku organisatsiooni (Regioonide partei on kuulutatud kuritegelikuks) vandenõule kaasa aitamine, samuti etnilise vaenu ja separatismi õhutamine.

See süüdistus ei tähenda siiski seost Krimmi hilisema annekteerimisega, nagu mõned USA kommentaatorid on rutanud järeldama. Ent süüdistus USA sõjaväelaste vastu suunatud vägivalla õhutamises ei tee Manaforti kindlasti USA-s populaarsemaks.

Uus kampaaniamänedžer Kellyanne Conway ja Manafort kolmapäeval

Trump võib Manaforti üle parda visata

Teisipäeva õhtul tuli teade, et Donald Trump tõstab Manaforti kõrvale kampaania tegevjuhiks Stephen Bannoni, kes jätab ajutiselt töö tegevjuhina Breitbart Newsi emafirmas. Manafort säilitab praeguse tiitli ehk jääb kampaaniatiimi esimeheks. Kuidas Manaforti ja Bannoni koostöö praktikas välja nägema hakkab ja kellele jääb viimane sõna, näitab lähitulevik.

Ent nii vasak- kui parempoolsed analüütikud usuvad üldiselt, et Bannoni edutamine näitab Manaforti loojangut. Manafort püüdis Trumpi tüürida pehmema ja pragmaatilisema retoorika suunas, et võita tagasi vähemalt osa naiste, noorte, mittevalgete ja teiste Trumpi-vaenulike valijagruppide soosingust. Bannon soovitab Trumpile olla tema ise ja pöörduda kampaanias eelkõige nende valijate poole, kes juba praegu tema poolt on. Trump eelistab selgelt teist varianti. Kui siia juurde arvestada kõik ülalkirjeldatud skandaalid, pole põhjust üllatuda, kui Manafort lähiajal ise taandumisest teatab või koguni sule sappa saab.