Kui demokraadid võidavad traditsiooniliselt ida- ja läänerannikul ja vabariiklased südamaal, siis Florida on üks neist vähestest osariikidest, kus demokraatide ja vabariiklaste toetajate arv on enam-vähem võrdne ja valimiste tulemus seetõttu üldjuhul raskesti ennustatav.

Avaliku arvamuse küsitluste järgi juhib 20 miljoni elanikuga osariigis Clinton kõigest ühe protsendipunktiga. Clintoni toetus hakkas vähenema pärast seda, kui Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) teatas eelmisel nädalal, et asus uuesti uurima tema elektroonpostkasti kasutamist välisministriameti ajal, vahendab uudisteagentuur Reuters.

Hillary Clinton, Donald Trump

Florida on ka seekordsetel valimistel üks olulisematest võtmeosariikidest, kuna see on rahvaarvu poolest suurim ja kõige võrdsemalt kahe erakonna valijate vahel jagunenud osariik Ameerikas. 2000. aasta presidendivalimistel sai demokraat Al Gore üleriigiliselt ligi pool miljonit häält rohkem, aga tänu vabariiklaste ülinapile võidule just Floridas sai ametisse hoopis George W. Bush, kes kogus sellega suurema arvu valijameeste toetuse. Toona sai otsustavaks 537 floridalase hääl.

Clinton alustas Florida ringireisi eile Miami lääneosast, kus ta külastas Ameerika kuubalaste kogukonda, kellest üha suurem, valdavalt nooremaealine osa toetab demokraate, ja kohtus Kuuba päritolu seriaalinäitleja Jencarlos Canelaga. Seejärel tegi ta peatuse Ameerika haitilaste kogukonna juures, kus temaga ühines Sybrina Fulton, kelle mustanahaline relvitu poeg Trayvon Martin tapeti 2012. aastal naabrivalve vabatahtliku George Zimmermani poolt.

Vahetult enne seda, kui Clinton astus keskpäeval Florida lõunaosas asuvas Pembroke Pinesis lavale, hakkas aga paduvihma sadama. “Mul on hea meel siin olla, ja kus meil on siin ikka tubli hulk inimesi, sadagu vihma või paistku päike, te olete valmis,” rõõmustas Clinton, kes pidi peagi ikkagi lõpetama, kuna vihmasadu muutus üha tugevamaks. “Ma arvan, et ma ei pea teile rääkima kõigest halvast, mis seondub Trumpiga. Soovin ainult öelda, et tahan olla president nii neile, kes on minu poolt, kui ka neile, kes on minu vastu,” sõnas ta.

Donald Trump, Hillary Clinton

Trump esines eile oma toetajatele suurlinnas Tampas, kus ta jätkas Clintoni kritiseerimist seoses viimase toetusega riiklikule tervisekindlustusele. “Obamacare ei ole oluline, sest kui ma võidan, tühistan ma selle nii või teisiti,” lubas kinnisvaramogul oma toetajate juubelduste saatel.

Trump suundus õhtul Tampast edasi Nevadasse ja Coloradosse ning lubas pühapäeval külastada ka Minnesota osariiki, mis hääletas vabariiklase poolt viimati 1984. aastal.

Clinton suundus samal ajal Philadelphiasse, kus temaga astus koos üles poplaulja Katy Perry. Ta on üks paljudest endist välisministrit ja esileedit avalikult toetavatest USA kuulsustest. Reedel jagas Clevelandis naispoliitikuga ühte lava räppar Jay-Z ja laulja Beyonce.

Hillary Clinton, Katy Perry

Clinton kutsus sealjuures millenniumi põlvkonda valima minema ja seda ka oma eakaaslaste seas propageerima. “Ma tõesti usun, et teie kätes on seekordsete valimiste saatus ja muidugi ma loodan, et te teete kõik endast oleneva, et kõiki hääletama saada, sest Ameerika arvestab teiega.”