Ainus tõeline võistleja televaataja tähelepanu pärast on ESPN-i kanalil ülekantav Ameerika jalgpalli mäng Atlanta Falconsi ja New Orleans Saintsi vahel, teatab Los Angeles Times.

Miljoneid vaatajaid oodatakse väitlusele ka internetis, sest paljud veebilehed ja sotsiaalmeediaplatvormid, näiteks Facebook ja Twitter, pakuvad tasuta ülekannet.

„Seekordne näib olevat esile kutsunud suurima tähelepanu ja suurema debati enne debatti kui ükski teine,“ ütles presidendidebattide komisjoni aseesimees Newton Minow, kes on televäitlustega seotud olnud alates esimesest ajaloolisest vastasseisust John F. Kennedy ja Richard Nixoni vahel 1960. aastal.

Virginia ülikooli poliitikakeskuse direktor Larry Sabato seletab rekordilist vaatajahuvi vabariiklaste kandidaadi Trumpi ettearvamatusega. Viimase ülesastumised vabariiklaste eelvalimiste debattides lõid vaatajarekordid neljas kaabeltelevisioonivõrgus.

„See on sama põhjus, miks need valimised on erinevad kõigist teistest valimistest,“ ütles Sabato. „Inimesed tulevad kanalile, et näha autoõnnetust. Trumpil on suur publik algusest peale, sest on teada, et näeb kas plekimõlkimist või hukkunut. See on suur lava ja esimene üks ühe vastu debatt, millel ta on osalenud.“

Väitluse korraldav NBC News ei kommenteeri esmaspäevaõhtust väitlust ning presidendidebattide komisjoni palvel ei räägi moderaator enne debatti meediaga.

Väitlust juhtiv veteranankur Lester Holt, kes võttis eelmisel aastal üle uudistesaate „NBC Nightly News“, on üks armastatumaid tegelasi telejaamas ning teda pole kunagi süüdistatud eelarvamustes. Tema tööeetika on legendaarne ning tema isiklikud poliitilised eelistused on jäänud saladuseks.

Teistel saatejuhtidel on võimalus kätt proovida kolmel ülejäänud debatil, mis meelitavad ilmselt ekraanide ette vähem vaatajaid kui esimene.

4. oktoobril kohtuvad asepresidendikandidaadid, demokraat Tim Kaine ja vabariiklane Mike Pence. Väitlust juhib CBS Newsi ankur Elaine Quijano.

Clinton ja Trump kohtuvad uuesti 9. oktoobril CNN-i Anderson Cooperi juhtimisel ning ABC Martha Raddatz vahendab valijate küsimusi. Fox Newsi ankur Chris Wallace juhib viimast väitlust 19. oktoobril.