Trumpi sõnul on Venemaa lepet „juba aastaid rikkunud“, mistõttu kavatseb ta „selle lõpetada“.

„Ma ei tea miks president Barack Obama ei pidanud selles osas läbirääkimisi või ei lahkunud sellest. Me oleme neil lasknud relvi luua, aga meil endil ei ole see lubatud," selgitas president Trump oma otsust ajakirjanikele.

USA sõlmis toonase Nõukogude Liiduga märgilise kesktegevusraadiusega tuumarelvade leppe (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty - INF) ajal, mil võimul oli president Ronald Reagan.

Juba nelja aasta eest süüdistas USA endine president Barack Obama venelasi tuumaleppe rikkumises pärast nendepoolset tuumalõhkepeaga tiibraketi katsetamist. Ta otsustas toona Euroopa liidrite survel mitte leppest lahkuda, sest nende sõnul tähendanuks see võidurelvastumise uut algust.

Ronald Reagan, Mihhail Gorbatšov

Allikas Vene välisministeeriumist ütles laupäeval Ria Novostile, et Trumpi otsus loobuda tuumarelvalepingust Venemaaga on motiveeritud unistusest unipolaarsest maailmast, kus USA on ainus globaalne supervõim.

USA ametnike sõnul võttis Venemaa lepet rikkudes kasutusse uue maismaalt välja lastava keskmaaraketi Novator 9M729 (alliansis tuntud kui SSC-8), mis võimaldab sel rünnata NATO riike väga lühikese etteteatamisega.

Ajaleht The New York Times kirjutas reedel, et USA kaalub tuumaleppest lahkumist ennekõike selleks, et astuda vastu Hiinale, kelle sõjaväeline kohalolek Vaikse ookeani lääneosas kasvab kiiresti.