"Mike Pompeo, CIA direktor, saab uueks riigisekretäriks. Ta hakkab tegema fantastilist tööd! Aitäh sulle, Rex Tillerson teenistuse eest! Gina Haspelist saab uus CIA direktor ja esimene naine, kes on selleks valitud. Õnnitlused kõigile!", kirjutas Trump Twitteris.

Valge Maja kõrge ametnik teatas ABC Newsile, et Trump palus Tillersonil kõrvale astuda juba reedel. Ametniku sõnul tahtis Trump kindlustada, et tal on uus meeskond paigas enne hiljuti teatavaks tehtud läbirääkimisi Põhja-Korea valitseja Kim Jong-uniga.

Trump usub, et koostöö Pompeoga sujub tal hästi, ning otsus Tillerson välja vahetada ei põhinenud mingil üksikul küsimusel, teatas ametnik.

"Sekretäril olid kõik kavatsused jääda kriitiliste edusammude tõttu rahvusliku julgeoleku vallas. Ta hakkab puudust tundma oma kolleegidest riigidepartemangus ja välisministritest, kellega ta on kogu maailmas koostööd teinud," öeldakse USA välisministeeriumi avalduses. "Sekretär ei rääkinud presidendiga ega ole teadlik põhjusest, aga ta on tänulik võimaluse eest teenida ning usub tugevalt, et avalik teenistus on üllas kutsumus. Me soovime sekretäriks määratud Pompeole head."

Tillerson sai oma vallandamisest teada alles Trumpi tviidist ega ole siiani kuulnud Trumpilt mingit põhjendust, vahendab AP välisministeeriumi üht kantslerit Steve Goldsteini. Mõni aeg hiljem lasti selle info avaldamise eest lahti ka Goldstein.

Tillersoni toetajast senaator Bob Corker märkis, et Tillersoni ja Trumpi vahel on "olnud pingeid", kuid viimasel ajal näis siiski, et "nad on õppinud pisut paremini koos töötama." Seda ootamatum oli Trumpi hommikune käik.

Trump ise on avalikult öelnud vaid, et tema ja Tillerson on olnud "asjade osas eriarvamusel", tuues üheks näiteks Iraani tuumaleppe. Meedia küsimustele vastates teatas Trump, et tegi otsuse Tillerson välja vahetada "ise" ja lisas, et Tillersoni peaks see otsus rõõmustama.