Trumpi reedene telefonivestlus Taiwani presidendi Tsai Ing-weniga kutsus laupäeval esile Hiina diplomaatilise protesti USA vastu, kuigi asepresidendiks valitud Mike Pence püüdis selle tähtsust vähendada, öeldes, et tegemist oli viisakuskõnega, mis ei olnud mõeldud nihke näitamiseks USA Hiina-poliitikas, vahendab Reuters.

Trump, kes lubas kampaania käigus kuulutada Hiina valuutamanipulaatoriks, jätkas pühapäeval oma karmi retoorikat.

„Kas Hiina küsis meilt, kas on OK oma valuutat devalveerida (muutes konkureerimise meie firmade jaoks raskeks), maksustada rängalt nende maale minevaid meie tooteid (USA ei maksusta neid) või ehitada massiivne sõjaline kompleks keset Lõuna-Hiina merd? Ma ei arva nii!“ kirjutas Trump Twitteris.

Trumpi telefonikõne Tsaiga oli esimene USA presidendiks valitu või presidendi vestlus Taiwani riigipeaga pärast seda, kui president Jimmy Carter otsustas 1979. aastal hakata Hiinana tunnustama Hiina Rahvavabariiki mitte Hiina Vabariiki (Taiwani).

Hiina süüdistas telefonikõnes Taiwani, kuid esitas diplomaatilise protesti ka USA-le, öeldes, et ühe Hiina poliitika on Hiina ja USA suhete nurgakivi.

Pence nimetas kära „demokraatlikult valitud Tsaiga“ vestlemise üle tormiks teeklaasis. Ta süüdistas meediat ja ütles, et vestlus oli sarnane Trumpi ja Hiina presidendi Xi Jinpingi vahelisega.

USA välisminister John Kerry ütles pühapäeval, et Trumpi üleminekumeeskond ei ole veel välisministeeriumiga ühendust võtnud, et enne telefonikõnesid välisriikide juhtidega informatsiooni ja soovitusi küsida.