Donald Trump kuulutas, et Põhja-Korea on endiselt erakordne oht USA-le, kuigi paar päeva tagasi oldi veel seisukohal, et riigi tuumaprogramm ei kujuta endast ohtu.

Reedel allkirjastatud täitekorraldusega pikendas president tuumaprogrammi omavate riikide vastase nn „riiklikku hädaolukorda“ ühe aasta jagu, taaskehtestades neile majanduspiirangud. Deklaratsioon tehti 9 päeva pärast Trumpi postitust Twitterisse, kus ta mainis, et Põhja-Korealt ei ole oodata tuumaohtu.

Täitekorraldus räägib presidendi sõnadele vastu, kuulutades, et ohtlike lõhustuvate materjalide olemasolu ning levik koos Põhja-Korea valitsuse tegevuste ning poliitikatega kujutab endast erakordselt suurt ohtu USA turvalisusele, välispoliitikale ja majandusele. Riiklik hädaolukord Põhja-Korea suhtes, mis kuulutati algselt välja 2008. aastal, on märk pingetest kahe riigi vahel, mis elavdus eelmisel aastal, kui Põhja-Korea täiustas oma tuumalõhkepeadega rakette, mis ulatusid USA-ni. Pinged kahanesid pärast tippkohtumist 12. juunil, kui Kim Jong-un lubas lõpetada enda tuumaprogrammi.

Siiski peavad pooled leppima kokku mis tingimustel annab Põhja-Korea ära enda tuumarelvad, saades vastutasuks leevendust sanktsioonidest. See eesmärk on lipsanud USA valitsuse käest juba veerand sajandit.

Trump väitis neljapäeval valitsuse esindajate koosolekul, et tuumarelvadest vabanemine on juba alanud, kuigi kaitseminister James Mattis rääkis ajakirjanikele päev varem, et temale teadaolevalt ei ole Põhja-Korea teinud samme tuumarelva leviku tõkestamiseks lisades, et üksikasjalikud läbirääkimised ei ole veel alanud.