„Ma kohtuksin kellega iganes. Ma usun kohtumistesse,” eriti kui kaalul on sõda, teatas Trump Valges Majas pressikonverentsil, kui küsiti, kas ta on valmis Iraani presidendiga kohtuma, vahendab Reuters.

Iraan teatas vastuseks, et tee tagasi läbirääkimiste juurde on USA naasmine tuumakokkuleppe juurde, mis sõlmiti Iraani ja kuue suurriigi vahel, millest Trump mais välja astus.

„Iraani rahva õiguste austamine, vaenulikkuse vähendamine ja naasmine tuumakokkuleppe juurde on sammud, mis tuleb astuda, et sillutada konarlikku teed läbirääkimisteks Iraani ja Ameerika vahel,” ütles Rouhani nõunik Hamid Aboutalebi täna Twitteris.

Washingtoni eesmärk on sundida Teherani lõpetama oma tuumaprogrammi ja toetust relvarühmitustele Lähis-Idas, kus Iraan on seotud sõdadega Jeemenist Süüriani.

Ükski USA president ei ole Iraani juhiga kohtunud pärast diplomaatiliste suhete katkestamist Teheraniga aasta pärast 1979. aasta islamirevolutsiooni, mis kukutas USA liitlane olnud šahhi. President Barack Obama katkestas 30 aastat kestnud vaikimise telefonivestlusega Rouhaniga 2013. aastal.

Valge Maja selgitas, et Trumpi valmisolek kohtumiseks Iraani ametivennaga ei muuda tema administratsiooni kavatsust sanktsioone karmistada ja Iraani-vastast retoorikat, eesmärgiga püüda muuta Iraani valitsuse käitumist.