Kaks Trumpi administratsiooni kõrget ametnikku ütlesid Valges Majas ajakirjanikele, et Trump kasutab korraldust ka muudatuste õhutamiseks riigihangete praktikas, et föderaallepingutega ostetaks rohkem USA tooteid, vahendab Reuters.

Korraldus on Trumpi katse täita oma „Ameerika kõigepealt“ kampaanialubadusi USA sisserändepoliitika reformimise ja USA toodete ostmisele õhutamise osas.

Teisipäeval allkirjastatav täidesaatev korraldus näeb ette kõigi välistööjõu USA-sse sisenemist puudutavate seaduste ranget täitmist eesmärgiga tõsta palku ja saavutada suurem tööhõive USA töötajate jaoks, teatas üks ametnikest.

Tööministeerium, justiitsministeerium, sisejulgeolekuministeerium ja välisministeerium peavad hakkama võitlema „pettuste ja kuritarvituste“ vastu USA immigratsioonisüsteemis, et kaitsta Ameerika töölisi.

Need neli ministeeriumi peavad korralduse järgi tegema reformiettepanekud, et H-1B viisasid antaks ainult kõige paremate oskustega ja kõige suurema palgaga töötajatele.

H-1B viisad on mõeldud välisriikide kodanikele „spetsialisti“ ametites, mis üldiselt nõuavad kõrgharidust, mis USA kodakondsus- ja immigratsiooniteenistuse (USCIS) teatel hõlmab, kuid mitte ainult, teadlasi, insenere või arvutiprogrammeerijaid. USA valitsus kasutab loteriid 65 000 viisa väljaandmiseks igal aastal ja jagab suvaliselt veel 20 000 tudengitest töötajatele.

Ettevõtete sõnul kasutatakse H-1B viisasid tipptalentide värbamiseks. Näiteks üle 15 protsendi Facebooki USA töötajatest kasutas 2016. aastal ajutist tööviisat.