Trump ei võtnud ise mingit vastutust poliitilise arutelu tooni eest, vahendab CNN.

Kihutuskõnes Wisconsinis lubas president lõhkeseadeldiste saatmise eest vastutajad kohtu ette tuua ja mõistis üldsõnaliselt hukka vägivalla, nimetamata aga saadetud pommide sihtmärke.

„Igasugused poliitilise vägivalla aktid või ähvardused on rünnak meie demokraatia enda vastu. Edukas ei saa olla ükski riik, mis sallib vägivalda või vägivallaga ähvardamist poliitilise hirmutamise, õõnestamise või kontrolli meetodina, me kõik teame seda. Sellisele käitumisele tuleb ägedalt vastu astuda ja see kindlalt hukka mõista,” ütles Trump. „Me tahame, et kõik osapooled tuleksid rahus ja üksmeeles kokku. Me suudame seda teha. Me suudame seda teha. Me suudame seda teha. See juhtub.”

Seejärel ütles Trump aga, et poliitiline areen peab lõpetama poliitiliste oponentide kohtlemise moraalselt puudulikena.

Trump ei võtnud mingit vastutust oma retoorika eest, mis on sisaldanud rünnakuid meedia ja demokraatidest oponentide vastu ning muid küsitavaid väljaütlemisi.

Trump kaebas „jõukude” üle, viidates sellega protestijatele, kes olid vastu Brett Kavanaugh’ ülemkohtu liikmeks nimetamisele ning kes on astunud Kapitooliumil vastu vabariiklastest senaatoritele ja esitanud vabariiklastest kongresmenidele ja Trumpi administratsiooni ametnikele väljakutseid restoranides ja teistes avalikes kohtades.

„Keegi ei peaks hoolimatult võrdlema poliitilisi oponente ajalooliste kurjategijatega, mida tehakse tihti ja kogu aeg. See peab lõppema. Me ei tohiks koguda inimesi avalikesse kohtadesse ja hävitada avalikku vara. Meie eriarvamuste lahendamiseks on üks viis – seda tehakse rahumeelselt valimiskasti juures. See on see, mida me tahame,” ütles Trump.

Trumpi sõnul on üleriikliku poliitilise tooni paikapanemine uudistemeedia vastutus.

„Meedial on ka vastutus panna paika tsiviliseeritud toon ja lõpetada lõputu vaenutsemine ja pidevad negatiivsed ja tihti valed rünnakud ja lood. Seda peab tegema,” ütles Trump.

Trump jätkas oma tavalisi rünnakuid demokraatide vastu, väites vääralt, et demokraatlik partei õhutab avalikult karavan karavani järel ebaseaduslikke välismaalasi USA seadusi rikkuma ja riiki sisse murdma. Trump kaebas Kavanaugh’ kohtlemise üle, öeldes, et viimane pandi kannatama. Trump lubas vähem kui kaks nädalat enne vahevalimisi, et keskklassi kümneprotsendine maksukärbe tuleb varsti, aga sellist eelnõudki pole kongressile esitatud.

Pärast demokraatide kritiseerimist rääkis Trump, kui meeldiv ta on sel õhtul olnud.

„Ja muide, kas te näete, kui meeldivalt ma täna õhtul käitun?” küsis Trump rahvalt. „Kas te olete seda kunagi näinud? Me kõik käitume väga hästi. Ja loodetavasti suudame me seda nii hoida, eks? Me kavatseme seda nii hoida.”