Trumpi üleriigiline toetusreiting on vabariiklaste seas 35 protsenti, selgub esimesest küsitlusest pärast esmaspäeva, mil Trump laialdast hukkamõistu pälvinud üleskutse tegi.

64% vabariiklaste meelest ei olnud Trumpi hiljutine ettepanek solvav, samal ajal kui suisa 72% demokraatide meelest see seda oli.

41% vabariiklastest tunnistas siiski, et Trumpi kommentaar võib vähendada kinnisvaramoguli võimalusi saada presidendiks.

Teisel kohal olevat neurokirurgi Ben Carsonit toetab värske arvamusküsitluse järgi 12% vabariiklastest. Talle järgnevad Texase senaator Ted Cruz ja endine Florida kuberner Jeb Bush 10 protsendipunktiga.

Trump kutsus esmaspäeval üles keelama kõigil moslemitel Ühendriikidesse sisenemise. „Meil pole valikut,“ ütles Trump Lõuna-Carolina osariigis toimunud kampaaniaüritusel.

„Kuni me oleme võimelised seda probleemi ja ohtlikku ähvardust, mida see endast kujutab, määratlema ja mõistma, ei saa meie maa olla ohvriks inimeste kohutavatele rünnakutele, kes usuvad ainult džihaadi ning kellel ei ole mingit arusaama mõistlikkusest ega austust inimelu vastu,“ ütles Trump.