„Norra on Põhja-Atlandi Lepingu Organisatsiooni (NATO) põhjatiiva „silmad ja kõrvad”, panustab sõduritega Saksamaa juhitud mitmerahvuselisse lahingugruppi Leedus ning on olnud 350 Ühendriikide merejalaväelase helde võõrustaja. Vaadates ette NATO tippkohtumisele hindan ma Norra tegevust riigikaitsekulutuste kasvatamisel. Norra jääb aga ainsaks NATO liitlaseks, millel on piir Venemaaga, kellel puudub usutav plaan sisemajanduse kogutoodangust kahe protsendi kulutamiseks riigikaitsele,” kirjutab Trump.

Trump tuletab kirjas meelde, et jaanuarikuisel kohtumisel rääkis Solberg Norrast kui suuruselt teisest riigikaitsele kulutajast inimese kohta pärast USA-d ja näiteks hävitajate F-35 ostmisest USA-st. Trumpi hinnangul on need head esimesed sammud.

„Ma mõistan riigisisest poliitilist survet, sest olen isegi kulutanud märkimisväärselt poliitilist kapitali meie oma riigikaitsekulutuste suurendamiseks. Muutub aga üha keerulisemaks õigustada Ameerika kodanikele, miks mõned riigid ei suuda jätkuvalt täita meie ühiseid kollektiivse julgeoleku kohustusi,” kirjutab Trump.

„Tippkohtumisel peame me tagama alliansi usutavuse, täites meie kokkulepitud kohustused. Seetõttu ootan ma Norralt tugevat taas kohustuste täitma asumist, et täita eesmärgid, milles me kõik kokku leppisime riigikaitsesse investeerimise lubaduses,” teatab Trump.