Ameerika liider kuulas kivistunud näoga Prantsusmaa president Emmanuel Macroni kõnet, milles viimane hoiatas tärkava natsionalismihuvi eest ja kutsus inimesi üles austama globalismi ja rahvusvahelisi institutsioone, millest president Trump üritab eemalduda, kirjutab ajaleht The New York Times.

Vihmasel ja hallil päeval Arc de Triomphe'il kõnet pidades rõhutas Macron: „natsionalism ja patriotism on kaks täiesti vastandlikku terminit“. Ta märkis, et „natsionalism tähendab patriotismi reetmist, sest võtab seisukoha: meie huvid ennekõike, kes küll teistest hoolib?“.

Kõneldes vägedest, mis viisid esimese maailmasõjani, hoiatas Macron, et „vanad deemonid“ on hakanud pinnale ujuma, ja kuulutas, et „anda järele isolatsioonismi, vägivalla ja domineerimise ihale on tõsine viga, mille eest tulevased põlvkonnad paneks meid väga õigustatult vastutama“.

Trump, kes teatas hiljuti, et ta on „natsionalist“, oli kõne sünkroontõlget kuulates sünge ilmega ja plaksutas selle peale hiljem silmatorkavalt loiult. Tema üritusel ei kõnelenud, vaid kavatses oma avalduse teha hiljem, külastades esimeses maailmasõjas hukkunud Ameerika sõdurite kalmistul.

Tseremoonial toimunu iseloomustas pingeid rahvusvahelisel areenil, kus president Trump püüab kirjutada ümber reeglistikku, mille alusel maailma juba teise maailmasõja järgselt tüüritakse. Trump on väitnud, et teised riigid on kasutanud Ameerika Ühendriike ära, olgu see siis majanduslikult või julgeolekualaselt, ja rõhutanud, et on aeg kanda hoolt Ameerika huvide eest.

Ta on viinud USA välja paljudest rahvusvahelistest lepingutest, alustades vabakaubanduse, tuumarelvade leviku ja lõpetades kliimamuutuse omadega, ning seadnud kahtluse alla alliansside nagu NATO ja Euroopa Liidu olemasolu, märgib The New York Times. Ta on mõistnud hukka peaaegu iga kaubandusleppe, mille üks osapooli USA on, ja sundinud Kanadat ja Mehhikot muutma ühist vabakaubanduslepingut (NAFTA) viisil, mis tooks tema sõnul ennekõike Ameerika Ühendriikidele rohkem kasu.

Trump rääkis eelmisel kuul „korrumpeerunud, võimunäljaste globalistide võimust“. „Te teate, mis on globalist, eks? Te teate, mis on globalist? Globalist on inimene, kes tahab, et maailmal läheks hästi, aga, nagu tuleb välja, ei hooli niivõrd oma riigist. Ja te teate mis? Me ei saa seda lubada,“ kuulutas riigipea kampaaniaüritusel Houstonis.