Varem eile tulid esindajatekoja demokraatidest juhid välja ideega lõpetada valitsuse osaline tööseisak, andes Trumpile enamiku või kogu raha, mida ta tahab Mehhiko piiri kindlustamiseks, aga muuks otstarbeks kui müür, mida Trump tahab, vahendab Reuters.

Pelosi on põhimõtteliselt keeldunud Trumpi kõneks olukorrast riigis esindajatekojas vastu võtmast enne, kui tööseisak, mis on jätnud 800 000 föderaaltöötajat 33 päevaks palgata, täielikult lõpeb.

Trump vastas Pelosile Twitteris.

„See on tema eesõigus – ma teen pöördumise, kui tööseisak on läbi. Ma ei otsi kõneks olukorrast riigis alternatiivset kohta, sest ei ole kohta, mis võiks konkureerida esindajatekoja ajaloo, traditsioonide ja tähtsusega. Ma ootan väga „suurepärase” kõne olukorrast riigis pidamist lähitulevikus!” kirjutas Trump.

Demokraatide kontrollitud esindajatekoja teised liidrid teatasid, et kavandavad rahastamispakkumist, mis ilmselt esitatakse hiljem Trumpile.

Esindajatekoja tähtsuselt kolmas demokraat James Clyburn ütles, et demokraadid võivad rahuldada Trumpi taotluse saada 5,7 miljardit dollarit piirijulgeoleku tagamiseks tehnoloogiliste vahenditega nagu droonid ja röntgenseadmed ning rohkemate piirivalvuritega.

Esindajatekoja demokraat number kaks Steny Hoyer ütles, et demokraadid võivad osana kokkuleppest arutada ka märkimisväärseid lisarahasummasid piirijulgeoleku jaoks. Ta ei öelnud aga, kas see kujutab endast 5,7 miljardit dollarit, mida Trump tahab.

President kutsus valitsuse tööseisaku esile eelmisel kuul, nõudes raha piirimüüri jaoks osana otsusest umbes veerandi föderaalvalitsuse rahastamiseks. Clyburni pakkumine oleks märkimisväärne rahasumma suurenemine võrreldes varem demokraatide heaks kiidetud eelnõudega, mis sisaldasid vaid umbes 1,3 miljardit dollarit selleks aastaks ja mitte midagi müüri jaoks.

„Kasutades numbrit, mille president lauale pani, kui tema 5,7 miljardit dollarit käib piirijulgeoleku kohta, siis näeme me ennast seda taotlust rahuldamas, ainult et tehes seda sellega, mida mulle meeldib nimetada nutikaks müüriks,” ütles Clyburn.

Võitlus piirijulgeoleku ja valitsuse rahastamise üle muutus paralleelseks tüliks presidendi kõne üle. Trump saatis Pelosile eile kirja, milles ütles, et ootab pikisilmi kõnet, mis on kavandatud järgmisele teisipäevale esindajatekojas. Pelosi vastas aga, et esindajatekoda ei kaalu kõnet, kuni tööseisak lõpeb.