„Kuni inimesed tulevad mõistusele, kasvatame me seda,” ütles Trump Valges Majas, vahendab CNN.

Nädalavahetusel teatas Trump, et kavatseb USA välja tõmmata keskmaa tuumajõudude kokkuleppest Venemaaga, ja süüdistas Venemaad kokkuleppe rikkumises.

Mõned vaatlejad, sealhulgas senati väliskomitee esimees Bob Corker on öelnud, et teade võib olla samm Venemaa kuulekusele sundimiseks, ja Trump ütles eile, et loodab ka Hiina kokkuleppesse kaasata.

Trump kordas eile, et Venemaa ei ole kokkuleppest kinni pidanud, ja ütles, et tema lubadus suurendada USA tuumaarsenali on mõeldud ka Hiina vastu.

„See on ähvardus kelle iganes vastu te tahate,” ütles Trump. „Ja see hõlmab Hiinat ja see hõlmab Venemaad ja see hõlmab kõiki teisi, kes tahavad seda mängu mängida. Te ei saa seda teha. Te ei saa seda mängu minuga mängida.”

Trump märkis, et Hiina ei ole kokkuleppe osapool, kuid ütles: „Nad tuleks kaasata.”

Venemaa on kokkuleppe rikkumist eitanud ja Nõukogude Liidu endine juht Mihhail Gorbatšov, kes koos USA tollase presidendi Ronald Reaganiga 1987. aastal kokkuleppe allkirjastas, nimetas USA teadet „väga vastutustundetuks”.

Vaatamata ähvardusele kulutada suuri summasid USA tuumaarsenali suurendamisele, ütles Trump, et lõpuks loodab ta tuua riigi tagasi relvavarude vähendamise teele.

„Meil on kaugelt rohkem raha kui kõigil teistel,” ütles Trump. „Me kasvatame seda, kuni nad mõistusele tulevad. Kui nad seda teevad, siis oleme me kõik targad ja ma lõpetame. Ja muide, mitte ainult ei lõpeta, me vähendame, mida mulle meeldiks väga teha. Aga just praegu ei ole nad kokkuleppest kinni pidanud.”