Lubaduste hulgas võidelda Islamiriigiga koos Venemaa ja kõigi teistega, kes tahavad võitlusega ühineda, rõhutas Trump vajadust parandada luuret ning teha lõpp terroristide propagandale, värbamisele ja finantseerimisele, vahendab Washington Post.

„Minu administratsioon viiks agressiivselt läbi ühiseid ja koalitsiooni sõjalisi operatsioone, et ISIS purustada ja hävitada,“ ütles Trump Ohio osariigis Youngstownis peetud kõnes. „Rahvusvaheline koostöö nende rahastamise äralõikamiseks, laiendatud luureandmete jagamine ning kübersõda nende propaganda ja värbamise segamiseks ja blokeerimiseks … See tuleb peatada.“

Põhimõtteline uus algatus on „äärmine kontroll igasuguse vaenuliku suhtumise üle meie riiki või selle põhimõtetesse või nende üle, kes usuvad, et šariaadiseadused peaksid asendama Ameerika seadused. … Neil, kes ei usu meie põhiseadusse või kes toetavad fanatismi ja vihkamist, ei lubata meie riiki sisse rännata“.

„Külma sõja ajal oli meil ideoloogiline sõeltest. On viimane aeg arendada välja uus sõeltest ohtude jaoks, millega me seisame silmitsi tänapäeval. … Ma nimetan seda äärmuslikuks, äärmuslikuks kontrolliks,“ ütles Trump.

Pehmendades oma varasemat seisukohta, mille järgi ta piiraks või keelaks moslemitest enamusega riikidest pärit inimestel USA-sse sisenemise, ütles Trump, et „peataks ajutiselt sisserände kõige ohtlikumatest ja ebastabiilsematest maailma regioonidest, millel on terrorismi eksportimise ajalugu“.

Trump ütles, et moodustaks radikaalse islami komisjoni, kuhu kuuluksid ka moslemikogukonna reformistlikud hääled. Komisjoni eesmärk oleks „tuvastada ja seletada Ameerika avalikkusele radikaalse islami tuumikveendumusi ja –uskumusi“ ning arendada korrakaitsjatele välja uusi käitumisviise.

Trump kutsuks kokku rahvusvahelise konverentsi radikaalse islami leviku peatamiseks.

„Ma usun ka, et me võiksime leida ühise pinna Venemaaga võitluses ISIS-e vastu,“ ütles Trump. „Kas see poleks hea asi?“

Trump pehmendas oma varasemaid väljaütlemisi mitmete asjade kohta, sealhulgas väidet, et NATO on „iganenud“ ja sellesse kuuluvad liikmed, mis ei maksa oma õiglast osa USA kaitse eest. Trump ütles, et USA teeks NATO-ga terrorismivastases võitluses tihedat koostööd.