Trump teatas selle asemel eile, et orkaanijärgne operatsioon oli „uskumatult edukas”, vaatamata sellele, et viimaste numbrite järgi hukkus orkaani tagajärjel ligi 3000 inimest, vahendab CNN.

Presidendi keeldumine igasugusest oma vigade tunnistamisest ja kalduvus oma väidetavate saavutuste ülistamisele tabas valusat närvi, kuigi ta püüdis lubada sujuvamat reageeringut Põhja- ja Lõuna-Carolina rannikule teel olevale orkaanile.

Võimsa orkaani lähenedes peaksid kõik keskenduma elude päästmisele, kuid igal tormil on ka poliitiline mõõde. Kui Trump tuleb Florence’i tagajärgede likvideerimisega hästi toime, võib see vähemalt ajutiselt tõsta tema langevat reitingut. Samas on ka riskid suured: kellelegi Valges Majas pole vaja meelde tuletada, et juba kriisis olev presidentuur ei saa endale lubada orkaanile nurjunult reageerimisest tekkivat uut lööki.

Trump esines Valge Maja Ovaalkabinetis kaardi kõrval, mis näitas Florence’i oodatavat teekonda. Tema sõnum oli lihtne.

„Me oleme nii valmis, kui keegi pole varem olnud,” ütles Trump, püüdes jätta muljet otsustavast ja sujuvast juhtimisest ajal, kui tema juhtimisstiili kritiseeritakse rohkem kui kunagi varem.

Trump hoiatas, et torm saab olema „kohutavalt suur ja kohutavalt märg” ning valitsus ei hoia millegagi kokku ja on „totaalselt ettevalmistatud”.

Valge Maja esimene prioriteet enne tormi peab olema kommunikatsiooniliinide lahtihoidmine kohalike võimudega ning föderaalressursside kohale saatmiseks ettevalmistamine. Presidendil on ka võrreldamatult kuuldavaim hääl inimeste õhutamiseks evakuatsioonikorraldustele alluma.

Trump tegutses oma esimesel orkaanihooajal käpardlikult. Tema visiiti Texasesse pärast orkaan Harveyt kritiseeriti tema heatujulise retoorika tõttu, mis näis olevat sobivam pigem poliitilise kampaania kui katastroofijärgse olukorraga.

Ebasobivaks peetakse ka seda, et Trump on ilmselgelt tormide suuruse ja hävitusjõu lummuses, mis langeb kokku tema sageli liialdustesse kalduva maailmapildiga.

Siiski pole uutel presidentidel kerge rahvusliku katastroofi hetkedel kohe õiget tooni leida ja mõnikord kulub aega, enne kui nad pealohutaja rolliga kohanevad. See on veel üks põhjus, miks Trumpi reageeringut seekord hoolikalt jälgitakse.

Eelmisel aastal püüdis Trump näidata oma administratsiooni jõupingutusi Puerto Ricos pärast orkaani Maria tohutu eduna, kuigi suur osa saarest oli kuid pärast tormi elektrita.

Puerto Ricos käies loopis Trump rahva hulka tualettpaberirulle, samal ajal, kui hakkasid ilmuma lood sealsest humanitaarkriisist.

Varem sel kuul tõstis Puerto Rico kuberner hukkunute arvu 64-lt hinnanguliselt 2975-le, mis põhineb George Washingtoni ülikooli uuringul.

Trump ei näe aga endal ikkagi mingit süüd. Valge Maja süüdistas Puerto Rico elektrivõrku.

„Ma arvan, et Puerto Rico oli uskumatult edukas. Puerto Rico oli tegelikult meie rängim, sest see on saar. Sinna ei saa asju veokiga viia. Kõik käib laevaga,” ütles Trump eile ajakirjanikele. „Töö, mida FEMA (föderaalne hädaolukordade agentuur – toim) ja korrakaitsjad ja kõik tegid, töötades koos kuberneriga Puerto Ricos, oli minu arvates vapustav. Ma arvan, et Puerto Rico oli uskumatu, tunnustuseta jäänud edu.”

„President lisab jätkuvalt haavamisele solvangu ja ma arvan, et tema sõnad on põlastusväärsed,” ütles Trumpi üks peamisi kriitikuid sel teemal, Puerto Rico pealinna San Juani linnapea Carmen Yulín Cruz. „Neil pole tõesti mingit sidet reaalsusega. See lihtsalt näitab, et tema jaoks pöörleb kõik tema ja poliitilise poosi ümber. Sellel mehel pole aimugi, solidaarsust, kaastunnet, empaatiat millegi vastu, mis ei pane teda hea välja nägema. Ta ütleb, et on teinud head tööd, kui 3000 inimest on surnud.”