Kinnisvaratuus Trump, kes on tuntud oma laia kaare ja suure ego poolest leiab, et Palm Beachi linnavalitsus rikub tema põhiseaduslikku sõnavabadust, kui üritab piirata lipu suurust või lipumasti kõrgust, teatab The Telegraph.

Trumpi Mar-a-Lago mereäärse villa ees on 26 meetri kõrgune lipuvarras, linna eeskirjad lubavad aga kuni 14 meetri kõrguseid lipuvardaid. Linn ei luba kasutada ka suuremat kui 1,3 korda 2 meetri suurust lippu, Trumpi lipp on aga 5 korda 8,25 meetrit. Linnaametnike sõnul on Trumpi lipp “kohatu ja ebaturvaline” ning tuleb maha võtta. Iga päeva eest, mil lipp lehvib, teeb linna Trumpile 1250 dollarit ehk 16 000 krooni trahvi.

Linnavalitsuse sõnul oleks nii suure lipuvarda ja lipu kasutamiseks pidanud saama kohaliku omavalitsuse loa, seda Trump pole taotlenud.

Trump otsustas nüüd omalt pool Palm Beachi kohtusse kaevata, nõudes linnalt 25 miljonit dollarit kahjutasu. Trumpi sõnul jõustab linn oma reegleid valikuliselt, tegeledes sisuliselt diskrimineerimisega, lisaks piirab linn tema põhiseaduslikku sõnavabaduse õigust, mille hulka kuulub ka õigus lippu lehvitada.

Linn tunnistas sel nädalal, et asi on nende kontrolli alt väljunud, kuna teema on nüüd föderaalkohtus.

“Palm Beachi linnavolikogu peaks häbi tundma,” teatas Trump. “Nad teevad mulle trahvi Ameerika lipu lehvitamise eest. See on ilmselt esmakordne Ühendriikide ajaloos. Nad tahavad, et ma maksaks igapäevast tasu oma õiguse eest Ameerika lippu lehvitada või tegelikult tahaks nad, et ma lipu maha võtan. Ma ei kavatse seda lihtsalt teha,” ütles Trump.

Omavalitsuse liikmed süüdistavad Trumpi tüli norimises.

Tähed ja triibud, nagu ameeriklased oma lippu hellitavalt nimetavad, on Ameerikas tähtis patriootlik sümbol, mis lehvib paljude inimeste kodudel või auto küljes iga päev.