„Ma olen täiesti üksinda (vaene mina) Valges Majas, oodates demokraatide naasmist, et sõlmida kokkulepe piirijulgeoleku tagamiseks,“ säutsus ta oma Twitteri kontol jõululaupäeval. „Ühel hetkel läheb demokraatide soovimatus kokkuleppele jõuda rahvale rohkem maksma kui piirimüür, millest me kõik räägime. Hullumeelsus!“

Trump veetis oma jõululaupäeva terve päeva vihaselt tviitides, kirjutades kokku 13 säutsu, avaldades oma arvamust piirimüüri, valitsuse tööseisaku, kaitseministri ametist lahkumise, börsikaose jm teemadel.

Tööseisak kestab

USA valitsusasutused lõpetasid rahastuse puudumisel töö laupäeva südaööl, sest vabariiklasest president nõuab senaatorite vastuseisust hoolimata piirimüüri rahastamist USA eelarvest: seda hoolimata sellest, et valimiskampaania ajal oli tema lubadus, et selle eest tasub Mehhiko, mitte Ameerika maksumaksja.

„USA Senatil on esmaspäeval ainult formaalne istung. Tööks kogunetakse taas 27. detsembril,“ teatas senati vabariiklaste enamuse liider Mitch McConnell laupäeva õhtul, kui sai selgeks, et kumbki pool ei soovi tööseisaku eest vastutust võtta ega ka järeleandmisi rohkem teha.

Tööseisakust hoolimata ei jää kodudesse need, keda peetakse hädavajalikuks, sh politsei, päästeamet, sõjavägi jt. Vähemalt mõnda aega jätkub raha ka föderaalkohtute töö üleval pidamiseks. Töötajad, keda hädavajalikuks aga ei peeta, läksid palgata puhkusele või jätkavad töötamist, saamata selle eest palka, kuni Kongress suudab valitsuse rahastamise osas üksmeelele jõuda.

Tööseisak mõjutab 2,1 miljonist föderaaltöötajast umbes 800 000, sh suundub sundpuhkusele valdav osa maksuameti, 80 protsenti rahvusparkide ja 96 protsenti kosmoseagentuuri NASA töötajatest.

USA vabariiklastel, kellel on senatis enamus ehk 51 kohta, on eelarve vastuvõtmiseks tarvis ka vähemalt üheksa demokraatide senaatori toetust, sest venitamistaktika lõpetamiseks on vaja vähemalt 60 häält.