Ministrid ja julgeolekuametnikud suutsid allika kindlaks teha, kasutades teaduslikku analüüsi ja luureandmeid Skripalide mõrvakatsele järgnenud päevadel kuu aega tagasi, teatasid julgeolekuallikad The Timesile.

Suurbritannia teadis objekti olemasolust, kus novitšoki-nimeline mürk toodeti, juba enne 4. märtsil toimunud rünnakut, kirjutab The Times. Whitehalli allikas lisas: „Me teadsime üsna kindlalt selle esimese Cobra (Briti valitsuse erakorraline koordinatsiooninõupidamine, mis toimus samal nädalal – toim) ajaks, et oli ülekaalukalt tõenäoline, et see tuli Venemaalt.”

Julgeolekuallikad ei väida, et asi on sada protsenti kindel, kuid üks allikas kinnitas, et kindlus asukoha suhtes on suur. Samuti usutakse, et venelased on läbi viinud katseid, et näha, kas novitšokki saab kasutada mõrvadeks.

Briti Porton Downi sõjalise laboratooriumi juht Gary Aitkenhead ütles teisipäeval, et ei ole võimeline kinnitama, et närvimürk on pärit Venemaalt. Tema kommentaaridest haaras kinni Venemaa president Vladimir Putin. Briti välisministeerium sattus veelgi piinlikumasse olukorda, kui selgus, et pärast Aitkenheadi kommentaari kustutati välisministeeriumi sõnum ametlikul Twitteri kontol, mis kõlas nii: „Porton Down tegi selgeks, et see oli Venemaal toodetud sõjalise klassiga närvimürk novitšok.”

„Miks peaks välisministeerium kustutama selle 22. märtsist pärit säutsu?” küsis Twitteris Venemaa saatkond Suurbritannias.

Välisministeerium teatas selle peale, et algne säuts oli Briti suursaadiku Moskvas Laurie Bristow’ öeldu ebatäpne kokkuvõte.

Suurbritannia julgeolekuminister Ben Wallace lükkas tagasi väited, et valitsuse jutt on iseendaga vastuolus. Ta viitas keemilisele analüüsile ja luureandmetele, mis näitavad, et Venemaa tootis ja varus novitšokki. „See on Venemaa, kes esitab sündmuste mitmeid versioone ja hägustab tõde,” ütles Wallace.