Columbia ninaosa leiti Louisiana piiri äärest metsasest Hemphilli piirkonnast, ütles Sabine’i maakonna šeriff Tom Maddox ja lisas, et NASA-l tuleb tõendada, et leid on tõesti kosmoselaeva esiots.

Otsijad püüavad ratsa, helikopteritel ja jalgsi leida Maa atmosfääri sisenedes põlema süttinud ja õhus tuhandeks tükiks purunenud süstiku osi, milles mõned pole mündist suuremad.

Praeguseks on kosmoselaeva riismeid leitud 2000 paigast, kuid ametiisikud ei looda, et otsingud umbes 160 km pikkusel ja 16 km laiusel alal peatselt lõpule jõuavad.

“Kõiki tükke ei pruugita leida nädalate, kuude ega aastatega. Mõnda osa ei leita võibolla kunagi,” ütles Nacogdochesi maakonna šerif Thomas Kerss.

Keeruline töö on ka leitud süstikutükkide ohutu üleskorjamine ja minematoimetamine. Iga tüki asukoht märgitakse ära GPS-i kasutades.

NASA-t huvitab eriti süstiku elektrooniline süsteem, mis paiknes mustas kastis. Tegu ei ole lennukite musta kastiga, milles on kõne- ja andmesalvestised.

Linnades keskenduvad otsijad kooliõuedele, et lapsed võiksid turvaliselt kooli minna. Koolid, kuhu süstikuriismed olid kukkunud, olid esmaspäeval ohutuse mõttes kinni, kuid teisipäeval koolitöö tõenäoliselt jätkub.

Columbia ninaosa leiti Nathan Ennerile kuuluvast metsast 20 meetrile ulatunud rusuhunnikust, millest osa oli põlenud. Osa koonusekujulisest ninast oli tunginud 30 cm sügavusele maasse.

USA keskkonnakaitseagentuurist operatsiooni koordineerima saadetud Gary Moore ütles, et otsijaile on tehtud ülesandeks korjata üles ka postmargi suurused tükid.

Nacogdochesi maakonnast näiteks leiti 1,8- kuni kahemeetrine Columbia kabiini osa. Ülejäänud kokpiti tükid on ilmselt lennanud Texase osariigi territooriumile laiali ja võivad ulatuda ka Louisianasse, arvavad ametnikud.

Kerssi sõnul on ta saanud teateid, et inimesed on mõned süstikutükid ilmselt suveniirideks kaasa viinud. Selliste hulgas on näiteks oluliseks osutuda võiv arvutiskeem. Taoliste tükkide äraviimise eest võidakse karistada kuni 10-aastase vabaduskaotusega.