Sõjaväetribunal mõistis 26-aastase Kelley süüdi oma esimese naise ja kasupoja ründamises, kui ta teenis õhujõudude logistikavalmisoleku üksuses, ning ta veetis aasta vangistuses, enne kui ta 2014. aastal halva käitumise eest teenistusest vabastati, vahendab Reuters.

Õhujõud tunnistasid esmaspäeval, et Kelley koduvägivallas süüdimõistmist 2012. aastal ei sisestatud USA riikliku kriminaalinformatsiooni keskuse (NCIC) süsteemi. Litsentseeritud relvamüüjad kasutavad seda andmebaasi relvaostjate tausta kontrollimiseks.

USA föderaalseadus keelab kuriteos, sealhulgas koduvägivallas süüdimõistetutele relvade müümise või andmise.

Sporditarvete jaemüügikett on teatanud, et Kelley läbis taustakontrolli, kui ostis 2016. aastal ühe ja järgmisel aastal veel ühe tulirelva.

USA Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) San Antonio divisjoni eriagent Christopher Combs ütles, et NCIC-s ega kahes sellega seotud andmebaasis ei olnud midagi, mis oleks takistanud Kelleyl seaduslikult kolme relva ostmist, mille massitulistamist uuriv politsei leidis.

Kelley leiti surnuna isetekitatud kuulihaavast pähe pärast seda, kui püüdis Sutherland Springsi baptistikiriku juurest põgeneda.

Kirikust välja astudes tuli talle vastu relvastatud kohalik elanik Stephen Willeford, kes tulistas teda jalga ja kehasse.

Kelleyl õnnestus siiski autosse istuda ja ära sõita. Willeford peatas möödunud auto, mida juhtis Johnnie Langendorff. Willeford ja Langendorff jälitasid Kelleyt suurel kiirusel, kuni viimane kraavi sõitis.

Texase avaliku ohutuse ministeeriumi esindaja Freeman Martin nimetas Willefordi „meie Texase kangelaseks”, kiites teda edasiste tapatalgute ärahoidmise eest. Võimude teatel helistas Kelley tagaajamise käigus oma isale ja ütles, et teda on tulistatud ja ta ei pruugi ellu jääda.

Pühapäevase verevalamise põhjuseks võisid olla perekonnaprobleemid. Kelleyl oli tüli oma naise, Danielle Shieldsi perekonnaga. Kelley abiellus Shieldsiga 2014. aastal.

Martini sõnul käis kirikus, kus tulistamine aset leidis, ka Kelley ämm, kes oli saanud temalt ähvardavaid SMS-e. Wilsoni maakonna šerifi Joe Tackitti sõnul rünnaku ajal Kelley perekonnaliikmeid kirikus ei olnud.

Kuulikindlat vesti ja maski kandnud Kelley kasutas poolautomaatrelva Ruder AR-556. Autost leiti veel kaks käsirelva.

Kelley kõndis kirikus vahekäigus edasi-tagasi ja lasi pingiridades olnud inimesi järjest maha, rääkis CNN-ile haavata saanud 73-aastase Farida Browni poeg David Brown, kelle sõnul tulid esimesed lasud läbi akende ning siis kõndis Kelley sisse ja hakkas kõiki valimatult tulistama. Browni teatel lõppes tulistamine siis, kui kiriku ette ilmus keegi relvaga ja tõmbas Kelley tähelepanu endale.

Martini sõnul leidsid uurijad kirikust sadu padrunikesti ja 15 30-padrunilist tühja magasini.