Viimaste andmete järgi kaaperdati Pentagoni tabanud lennuk vaid nugade abil, teatab rambler.ru. Informatsioon saadi lendurite vestluse lindistuselt, millest selgus, et terroristidel tõenäoliselt ei olnud tulirelva.

Kokku on kukkunud ka 47-korruseline Maailmakaubanduskeskuse lähedal asuv hoone, nimega Salomon Brothers.

Kaks lennukit tabas Maailma Kaubandusorganisatsiooni torne New Yorgis Manhattanil. Kolmas lennuk lendas Pentagoni peale. Terve New York on täis suitsu ja tolmu, suitsupilv on nii tihe, et peaaegu midagi ei ole näha. Paljud valavad pisaraid, kõikjal on paanika. Terroriaktide tõttu on New Yorgis alanud massipõgenemised.

Hukkunute ja vigasaanute arvud on esialgu ebatäpsed, kardetakse, et surma on saanud tuhandeid inimesi. Osa inimesi võib siiamaani metroos lõksus olla.

Kaks reisilennukit rammis teisipäeva hommikul Maailma Kaubanduskeskuse kahetornilist kõrghoonet New Yorgis. NY1 teatas viitega politseile, et tavalisel tööpäeval töötas kahes tornis kokku 20 000 inimest, seda külastas päevast 5000 turisti. Tavaliselt on sel ajal hoones koos külastajatega 150 000 inimest.

Terve 110korruseline maja on hävinenud.

Mõlemad Maailma kaubanduskeskuse tornid kukkusid kokku, teatas CNN. Terve 110korruseline maja on hävinenud. NY1 teatas viitega politseile, et tavalisel tööpäeval töötas kahes tornis kokku 20 000 inimest, seda külastas päevast 5000 turisti.

Keskuse rusudes tegutseb 10 000 päästetöötajat.

Seoses terroriaktidega New Yorgi Maailma Kaubanduskeskuses ning Pentagoni hoone juures Washingtonis on kogu riigis välja kuulutatud kõrgendatud valmisoleku seisund.

Kaubanduskeskustes plahvatasid peale lennukite ka võimsad pommid. Pealtnägijate sõnul oli suuri plahvatusi vähemalt neli.

Peale Valge Maja evakueeriti ka USA rahandusministeerium ja kapitoolium. Evakueeritud on ka New Yorgi toorainebörsja väärtpaberibörs, teatas CNN. Tund pärast juhtunud evakueeriti Londoni börs terrorismiaktide kartuses.

Tohutu plahvatuse Pentagonis põhjustas selle lähedal alla kukkunud lennuk, teatab CNN. Lennuk kukkus USA kaitseministeeriumi kõrval asuvale helikopterite maandumisplatsile.

New Yorgis töötav eestlanna Eveli Mürkel rääkis Äripäev Online’ile, et tema tuttavad leidsid oma maja eest ja rodult kõiksugu kehaosi ja organeid. Inimesed suunduvad kirikute poole, et palvetada.

Tundmatu helistaja helistas Abu Dhabi televisiooni ja väitis, et rünnaku taga on Palestiina DFLP organisatsioon, teatas Soome MTV 3. DFLP juhtkonda kuuluv Tayseer Khaled eitas kategooriliselt sellist võimalust ning teatas, et lennukite röövimine ja tsiviilinimeste kahjustamine ei kuulu nende kasutatavate vahendite hulka.

Palestiinlaste liider Yasser Arafat mõistis hukka terrorirünnakud New Yorgis ja Washingtonis ning avaldas juhtunu puhul ameerika rahvale kaastunnet. Palestiinlased mitmel pool Gazas ja Jordani läänekaldal ning Liibanonis asuvates põgenikelaagrites tulid aga tänavatele, et avaldada oma heameelt Iisraeli liitlasele USAle osaks saanud hävingule.

Kõik lennukite stardid Ameerika Ühendriikides on peatatud. Kõik üle Atlandi ookeani tulevad lennud on suunatud Kanadasse. USAs on katkenud mobiilside, Ameerika Ühendriikidesse ei ole võimalik helistada ka mitte tavatelefonil.

New York sulges kõik sillad ja tunnelid, mis viivad linna, teatas CNN.

Paljudes maailma lennujaamades tekkis kaos, sest terrorirünnakud USAs sundisid paljusid lennukompaniisid tühistama oma lennud USAsse või otsima oma lendudele maandumiskohti väljaspool USAd.

New Yorgi politsei andmeil olid New Yorgis Maailma Kaubanduskeskuse hoonet ramminud lennukid kaaperdatud Bostonist. USA lennukompanii American Airlines kinnitas kahe oma lennuki kaaperdamist.

Lennukid rammisid kahetornilist kõrghoonet kohaliku aja järgi pisut enne kella üheksat hommikul kohaliku aja järgi. Esimene lennuk startis Bostonist ning selle pardal oli 158 reisijat ja meeskond. Lennuk kuulus American Airlines´ile ning selle sihtkohaks oli enne kaaperdamist Los Angeles, teatab BBC. Selles lennukis olnud inimeste kohta ei ole esialgu andmeid.

USA lennukompanii United Airlines lennuk Boeing 747 koos 77 reisijaga pardal kukkus teisipäeval alla Pennsylvania osariigi lääneosas Pittsburghi lähedal. Kohaliku Somerseti maakonna ametnike kinnitusel eelnes lennuki allakukkumisele võimas plahvatus, mis lubab oletada terroriakti. Selles oli 93 inimest.

American Airlines teatas agentuuridele, et on kaotanud kaks lennukit, neis oli kokku 156 reisijat.

Üks lennuk lasti alla Camp David’i juures. Washingtonis Riigi Departemangi ees plahvatas autopomm, teatas BBC.

USA president George W. Bush ütles, et tegemist on ilmse terroriaktiga. Ta lubas abi hukkunute lähedastele. Bush otsustas tühistada oma varasema kava naasta Floridast tagasi Washingtoni, ta peaks jääma peatuma ühes hästi turvatud õhujõudude baasis Louisiana osariigis.

Palestiina liider Yassir Arafat avaldas Palestiina rahva poolt kaastunnet Ameerika presidendile, tema valitsusele ja Ameerika rahvale. “Me mõistame täielikult hukka sellise operatsiooni… See on uskumatu, uskumatu,” ütles Arafat BBC-le.

Londonis ilmuva araabiakeelse päevalehe Al-Quds (tõlkes Jeruusalemm) toimetaja andmeil esines ennast Afganistanis varjav Saudi Araabia dissident Osama bin Laden kolme nädala eest hoiatusega USA suunas, öeldes, et Ameerika Ühendriike võib tabada suur rünnak. Siiski arvab praegu suurem osa infoagentuure, et Bin Laden ei ole toimunuga seotud.

Afganistani Taleban mõistis rünnaku hukka.

Seni pole keegi vastutust terrorirünnaku eest enda peale võtnud.

Seoses terrorirünnakutega New Yorgis ja Washingtonis on asutud rakendama erakorralisi julgeolekumeetmeid mitmel pool maailmas.

Iisrael andis teada kõigi oma esinduste ajutisest sulgemisest. Brüsselis on otsustatud evakueerida NATO peakorter ning valitsuse erakorralise istungi kutsusid kokku Saksa liidukantsler Gerhard Schröder ja Prantsuse president Jacques Chirac.

USA ja Mehhiko piir on suletud. NATO juhtkond andis käsu evakueerida peakorterist vähem tähtsa rolliga personal. NASA pani kinni Florida Kennedy kosmosekeskuse. Venemaa president Vladimir Putin kokku oma jõuministrid.

Eesti Rahvuskomitee Ühendriikides abiesimees Vello Ederma kinnitas Washingtonist Äripäev Online’ile, et teateid terrorirünnakus hukkunud eestlastest tal veel ei ole.

Kell 18.30 oli dollari müügihind langenud 16.55 kroonini, ostuhind 17.2 krooni. USA keskpank pakub pankadele raha majanduse toetamiseks, kui seda peaks tarvis minema. Londonis on tõusnud kulla ja nafta hind.