Oliphant sõitis sel nädalal Ukraina-Venemaa piiri äärde Moskva-Budapesti ekspressrongiga. Oma rännakut alustas ta Ida-Ukrainaga piirnevast udusest Suzemka linnast Edela-Venemaal. "Rongilt maha astudes oli koidueelne udu piisavalt paks, et peita armee, see vähemalt oleks võinud olla," kirjeldab ta.

"Aga Venemaa invasiooniväed - kui nad on siin - on väga hästi maskeeritud," kirjutab Olipant, "udu taandus: süngetest kujudest said puud, majad ja vanad Ladad. Aga ühtki tanki hämarusest ei ilmunud, ei mingeid kahtlaseid lennukeid ega koptereid üle pea ega roheliseks värvitud masinaid liikunud mööda teid".

USA sõjaväeluure sellenädalastel andmetel on Vene-Ukraina piiril rohkem kui 40 000 kõrges lahingvalmiduses sõdurit, sama väitis ka NATO peasekretär ja Ukraina kaitseminister eelmisel nädalal. Pentagoni sõnul olevat sõjaline jõud seal suisa piisav, et vallutada kergesti Ida-Ukraina ja seejärel Transnistria.

Rohkem kui 300 kilomeetri pikkusel rännakul mööda Vene-Ukraina piiri ei õnnestunud Telegraphi ajakirjanikul aga märgata mitte ühtki märki sinna luureandmetel koonduvatest sõjajõududest. "Putini kamuflaažarmee."

USA Kongress on aga juba avalikult väljendanud muret Venemaa kavatsuse üle võtta kontrolli alla Ida- ja Lõuna-Ukraina ning tungida Transnistriasse.