Vähemalt 20 miljonit prantslast – pool valijaskonnast – jälgis, kuidas Sarkozy poliitilise ellujäämise eest võitleb ja kuidas ta täidab oma lubaduse vastane pihuks ja põrmuks teha, kirjutab Daily Telegraph.

Hollande juhib enne pühapäeval toimuvat presidendivalimiste teist vooru seitsme protsendipunktiga ning debatt oli parempoolse Sarkozy jaoks viimane võimalus võitlus omale positiivses suunas pöörata.

Hollande asus aga võitlusse enesekindla ja ebatavaliselt võitluslikuna ning süüdistas Sarkozyd viie aasta jooksul Prantsuse rahva lõhestamises ning ülemaailmse majanduskriisi kasutamises ettekäändena ebaõnnestumisele tööpuuduse ja riigivõla vähendamisel. „Teie puhul on väga lihtne: miski pole kunagi teie süü,“ ütles Hollande.

Üha suuremasse frustratsiooni sattunud Sarkozy süüdistas oponenti korduvalt valetamises, kui vaieldi majandusalaste näitajate üle.

„Härra Hollande. Kui te valetate nii häbitult, kas ma pean seda aktsepteerima?“ küsis Sarkozy, kui Hollande ütles, et president on alati oma tulemustega rahul. „See on vale. See on vale. See on vale.“

„Ma võtan seda komplimendina, kui see tuleb teilt,“ tulistas Hollande tagasi.

„Eeskuju, mida ma tahan järgida on Saksamaa, mitte Hispaania või Kreeka,“ ütles president ja kuulutas, et Saksamaa liidukantsler Angela Merkel päästis Kreeka ja euro. „Euroopa on sellest üle saanud,“ ütles Sarkozy kriisi kohta.

Hollande vastas: „Euroopa ei ole sellest üle saanud. Euroopa seisab praegu silmitsi kriisi võimaliku taastulemisega koos üleüldise kärpimisega ja seda mina ei taha.“

Hollande süüdistas Sarkozyd Saksamaale mitte vastu hakkamises, öeldes: „Te ei teinud kompromisse, te ei suutnud endale kindlaks jääda.“ Hollande lubas, et valituks osutudes juhib ta Euroopa majanduskasvule.

Sarkozy vastas, et Hollande'i kulutamishullus oleks Prantsusmaa hukk.

Hollande'i sõnul säästaks ka tema, vahe oleks aga selles, et: „Mina kaitsen vabariigi lapsi, teie kaitsete kõige privilegeeritumaid.“

„Teie tahate vähem rikkaid inimesi, mina tahan vähem vaeseid inimesi,“ vastas Sarkozy.

Kuid Hollande andis kohe vastulöögi: „Teiega on rohkem vaeseid inimesi ja rikkad on muutunud rikkamaks.“

Olles meeleheitel ja tundes, et on võitlust kaotamas ütles Sarkozy: „Mul pole midagi õppida parteilt, mis tahtis toetada Dominique Strauss-Kahni (IMF-i endist peadirektorit, kes on sattunud mitmesse seksiskandaali).“

Sarkozy jaoks on panused kõrged, sest kaotus pühapäeval teeks temast esimese mitte tagasi valitud Prantsusmaa presidendi pärast Valéry Giscard d'Estaing'i 1981. aastal.

Mõlemad kandidaadid korraldavad veel viimased suured massiüritused: Hollande sotsialistide kantsis Toulouse'is ja Sarkozy parempoolseid toetavas Toulonis.