7. mai satelliitfotodelt on USA diplomaatide sõnul näha, et tuumapolügooni lammutamine käib juba mõnda aega täistuuridel, kuigi ametlikult lubati seda alustada, olenevalt sobivast ilmast, 23.-25. mail, mille eel lubati maailmale korraldada ka suurejooneline tseremoonia, vahendab ajalehe The Guardian uudisteportaal.

Tõenäoliselt plaanib riik siis näidata vaatlus- ja uurimisrajatiste hävitamist, alustades eelnevalt abirajatiste ja infrastruktuuri lammutamisega, nagu on näha satelliitfotodelt.

Antud tegevus koos raudteerööbaste eemaldamisega võib olla järjekordne tõestusmaterjal operatsioonide lõpetamisest, märgib vaatlusorganisatsioon, mis koosneb USA diplomaatidest.

Tuumapolügoni lammutamist oodatakse vaatlema ajakirjanikke USAst, Lõuna-Koreast, Hiinast, Venemaalt ja mujalt, andis välisministeerium nädalavahetusel teada.

Põhja-Korea juht Kim Jong-un teatas juba pärast aprillikuist kohtumist Lõuna-Korea president Moon Jae-iniga, et „tõestamaks lubadust tuumakatsetuste peatamisest, sulgeb Põhja-Korea oma põhilise katsetuskoha“.

Ainuvõimu omav Töölispartei keskkomitee leidis oma otsuses, et tuumaprogrammi arendamisel jõuti vajalikku faasi, mistõttu katsetuste jätkamine ei ole enam vajalik, ja jõupingutusi tuleb asuda edaspidi tegema „tugeva sotsialistliku majanduse“ saavutamiseks ja inimeste heaolu parandamiseks.

„Tänud selle aruka ja meeldiva otsuse eest,“ säutsus Ameerika Ühendriikide president Donald Trump oma Twitteri kontol, täpselt kuu aega enne kohtumist Kimiga Singapuris.