Enesetappude arvu suurenemine varieerus alla 65-aastase elanikkonna hulgas 5-17 protsendini. Sellele oli eelnenud enesetappude arvu langusperiood, vahendab BBC News meditsiiniajakirja Lancet.

Uurijad kasutasid maailma tervishoiuorganisatsiooni WHO andmeid, et uurida kümmet riiki. Uuritud perioodi jooksul kasvas tööpuudus kolmandiku võrra.

Ainuke riik, kus enesetappude arv langes oli Austria. Seda seletatakse sellega, et finantskriis puudutas Austriat vähem kui teisi riike.

Kõige vähem tõusis enesetappude arv Soomes ja kõige rohkem Kreekas.

„Toimus täielik pööre. Enesetappude arv oli enne majanduskriisi langemas, aga hakkas siis tõusma peaaegu kõigis uuritud Euroopa riikides. Peaaegu kindlast on see tõus seotud finantskriisiga,“ ütles üks uuringu autoritest dr David Stuckler.

Stuckler lisas, et majandusprobleemidel võib olla ka muid mõjusid tervisele, mõju südamehaigustele ja vähile ei ole veel paljude aastate jooksul võimalik näha.

Samas märkasid uurijad, et liiklusõnnetustes hukkunute arv sellel perioodil langes. Selle põhjuseks peetakse sõidukite kasutamise vähenemist, mida on majanduslikult rasketel aegadel ka varem täheldatud.

BBC uurimuses selle aasta alguses leiti, et finantskriisi ajal on välja kirjutatud ka rohkem antidepressantide retsepte kui varem.