Tšiili tudengid on meelt avaldanud juba ligi kuus kuud, nõudes tasuta haridust, teatab BBC News.

Haridusminister Felipe Bulnes ja teised senatikomitee liikmed põgenesid pärast tudengite sisenemist kiiresti hoonest. Meeleavaldajad loopisid Bulnest müntidega.

Senati spiiker Guido Girardi, kes on opositsioonilise demokraatia partei esindaja, kõneles meeleavaldajate ees ja lubas, et politsei neid jõuga laiali ajama ei hakka.

Teisipäeval kasutas politsei Santiagos pisargaasi ja veekahureid kokkupõrgetes maskides meeleavaldajatega, kes seadsid üles põlevaid barrikaade ja loopisid süütepomme. 260 inimest arreteeriti.

Valitsuse teatel on need vägivaldsed meeleavaldused, mille tagajärjel võidakse kehtestada eriolukord, kõige tõsisemad pärast 1990. aastat.

Kolmapäeval kogunesid tudengid uueks massimeeleavalduseks ja üle linna toimus üksikuid kokkupõrkeid politseiga.

Üliõpilaste juhid nõuavad Tšiili haridussüsteemi põhjalikku reformimist. Praegune süsteem on nende sõnul ebavõrdsust tekitav ja alarahastatud. Vägivalla on tudengiliikumise juhid siiski hukka mõistnud.

President Sebastián Piñera on lubanud piiratud reforme ja lisaraha neli miljardit dollarit. Täieliku riigi kontrolli kehtestamise hariduse üle ja tasuta hariduse on president aga kategooriliselt tagasi lükanud.