Gibbsi kolm kaasosalist tunnistas end süüdi ning kaks neist tunnistas Gibbsi vastu. Gibbs oli neist kõige kõrgema auastmega, teatab BBC News.

Süüdistajate väitel asetasid Gibbs ja teised süüalused tapetute laipade kõrvale relvad, et paistaks välja nagu nad oleksid vaenlase võitlejad.

Gibbsi advokaat väitis, et kaasosalised olid kokku leppinud, et süüdistavad kõiges Gibbsi.

Juurdlus sai alguse osana laiemast uurimisest 5. Strykeri brigaadi tegevuse kohta Afganistanis. Gibbs kuulus sellesse üksusesse.

Prokuratuuri väitel oli rühm kontrolli alt väljas, seal suitsetati hašišit, pildistati tapetud Afganistani tsiviilisikuid ja peksti läbi sõdur, kes kandis narkootikumide tarvitamisest ette.

Üks brigaadi sõduritest, spetsialist Adam Winfield rääkis oma vanematele esimese Afganistani tsiviilisiku tapmisest ja uute tapmiste kavandamisest.

Kui Winfieldi isa helistas seersandile brigaadi baasis USA-s ja rääkis pojalt saadud informatsioonist, ei paistnud midagi muutuvat.

Winfield ise tunnistas üles tahtmatu tapmise viimase mõrva puhul ja sai lühendatud karistuse. Ta väitis, et uskus, et Gibbs tapab ta, kui ta vägivallatsemisest osa ei võta.

Tunnistajana esines ka spetsialist Jeremy Morlock, kes kannab juba 24-aastast vanglakaristust. Morlocki sõnul hakkas Gibbs 2010. aastal rühmaga ühinedes kohe kirjeldama võimalusi tsiviilisikute tapmiseks, väites, et seda oleks kerge teha karistust kartmata.

Morlock tunnistas, et Gibbs kasutas kahe ohvri vastu granaate ja pani ühe ohvri kõrvale automaadi AK-47, et paistaks, nagu ta oleks olnud relvastatud.

Gibbs ütles enesekaitseks, et kogus surnud afgaanide sõrmi, sest oli lahingu ajal endast väljas ning see oli nagu lastud kitse sarvede kogumine.

Tapmised leidsid aset rutiinsete patrullide käigus 2010. aasta alguses Afganistani Kandahari provintsis.