Kui politsei eliitüksuse liikmed sisenesid Pavão-Pavãozinho nime kandvasse agulisse, mis asub mõnesaja meetri kaugusel kohast, kus 2016. aastal peaksid aset leidma olümpiamängude ujumisvõistlused, oli kuulda ägedat tulevahetust. Elanikud süüdistavad politseid kohaliku mehe tapmises, kelle surnukeha leiti varem teisipäeval, vahendab Associated Press.

Ajaleht O Globo teatas kohalikele tervishoiuametnikele viidates, et veel üks aguli elanik lasti maha ja 12-aastane poiss sai haavata. Pole selge, kes ohvreid tulistas ja politsei ei ole teateid kinnitanud.

Tegemist oli viimase vägivallapuhanguga Rio niinimetatud rahustatud agulites, mida kontrollisid aastakümneid narkojõugud.

Politsei alustas ambitsioonikat julgeolekuprogrammi 2008. aastal, et ajada jõugud nendest agulitest välja ja seada esmakordselt sisse alaline kohalolek. See on osa Rio üleüldisest julgeolekuprogrammist enne juunis algavat jalgpalli maailmameistrivõistluste finaalturniiri ja 2016. aasta olümpiamänge, mida Rio korraldab.

Seni on loodud 37 politsei „rahustamisüksust“, mis peavad katma piirkonna, kus elab 1,5 miljonit inimest.

Korduvalt on aga kaevatud politsei karmikäelise taktika üle, mille tõttu on elanikke hukkunud ning mis on ka viimaste rahutuste ajend.

Agulielanikud on protesteerinud ka sotsiaalteenuste puudumise vastu, mida neile koos politsei saabumisega lubati.

Teisipäevane vägivald sai alguse pärast 25-aastase Douglas Rafael da Silva Pereira surnukeha leidmist. Ta oli tantsija Brasiilia suurima televõrgustiku, Globo televisiooni saates. Tema surma asjaolud ei ole selged, kuid elanikud süüdistavad politseid.

Pärast surnukeha leidmist hakkasid noored vihased mehed agulis tulekahjusid süütama ning loopima isetehtud lõhkekehi, pudeleid ja muid esemeid Copacabana ranna peamistele avenüüdele. Politsei eliitüksus sisenes agulisse ja kuulda oli vähemalt kolme pikka tulevahetust ilmselt politsei ja narkojõukude liikmete vahel.