„Seal on spetsiaalselt inimesi puhastamas puudutatavaid pindu, käepidemeid, käsipuid ja muid kohti, mida reisijad puutuvad. Avalikke ruume ja tualette koristatakse ja desinfitseeritakse põhjalikult,“ ütles Tallink Silja kommunikatsioonijuht Marika Nöjd Soome ajalehele Ilta-Sanomat. „Ka kajutid, kus on olnud haigestunud reisijaid, desinfitseeritakse põhjalikult enne välja müümist. Pesu on kõik eraldatud ja madratseid on minema visatud. Täna tuleb veel kümme inimest lisaks tööle alust desinfitseerima ja koristama.“

Epideemia sai alguse nädalavahetusel, kui teiste hulgas haigestus mitmeid Rootsi saalihokimeeskonna liikmeid. Nöjdi sõnul on haigestunuid kaugelt üle saja.

„Haigestunuid on jämedalt lugedes 150. Neist kokku umbes 30 on meeskonnaliikmed,“ ütles Nöjd.

Nöjdi sõnul on kliendid mitmel kümnel korral laevafirmaga ühendust võtnud. Kaebusi käsitletakse juhtumipõhiselt.

„See on kahetsusväärne, kui haigestutakse reisil või reis ära jääb,“ tunnistas Nöjd.

Soome tervise- ja heaoluameti (THL) esindaja Satu Murtopuro ütles, et tõve põhjuseid uuritakse praegu. Murtopuro sõnul levivad nakkused kruiisilaevadel kergesti, nagu igal pool, kus on palju inimesi.

Kõhutõppe haigestunutel on esinenud kõhukrampe, kõhulahtisust, oksendamist, palavikku ja mõnedel ka lihasevalu.

Esmased laboratoorsed tulemused kinnitasid Silja Symphony pardal sarnaste vaevuste võimaliku tekitajana tavapärase noroviiruse, Soome terviseamet jätkab täiendavate uuringutega. Ettevõte ning Silja Symphony ja Silja Serenade`i meeskonnad on alates esimeste kaebuste laekumisest möödunud laupäeval rakendanud põhjalikke epideemiatõrjeplaani meetmeid ning terviseameti täiendavaid juhiseid, teatas Tallink Silja.

Rakendatud meetmete hulka kuuluvad nii reisijate- kui meeskonnaalade põhjalik desinfitseerimine, muuhulgas on selle jaoks olnud suletud ka laste mängutuba Silja Land ning meeskonna jõusaal. Soome terviseamet on andnud täiendavaid juhiseid, kuidas ära hoida viiruse täiendavat levikut ning meeskonnaliikmed jälgivad rangelt epideemiatõrjeplaani.

Soome terviseamet jätkab uuringutega ning Silja Symphony jätkab kasutuselevõetud meetmete rakendamist. Ka Helsingi ja Stockholmi reisijateterminalid, kuhu antud laevad sõidavad, läbivad desinfitseerimise.

Eile, 1.juunil saadeti ka kõigile Silja Symphonyle reisi broneerinud inimestele teavitus võimaliku viiruseriski kohta laeval ning võimaldati reisikuupäeva tasuta muuta või reisist loobuda.

Kuue päeva jooksul on sarnaste vaevustega, mis viitavad kõhuviirusele, olnud Silja Symphonyl hädas ligi 150 inimest, nende hulgas nii reisijad kui meeskonnaliikmed. Koheselt teavitati kohalikke terviseameteid ning asuti rakendama epideemiatõrjeplaani. Ettevõte on kõrgendatud terviseriskiga inimestel soovitanud ka enne antud laevale tulemist konsulteerida oma arstiga.