11 aastat tagasi kaotas ligi 3000 inimest elu kõige rängemas terrorirünnakus Ameerika pinnal, kui kaks al-Qaida kaaperdatud reisilennukit rammisid New Yorgi Maailma Kaubanduskeskuse kaksiktorne ja veel üks Pentagoni. Neljas lennuk kukkus alla Pennsylvania osariigis, kirjutab Daily Telegraph.

Sellele järgnes sõda Afganistanis, mida alustati Talibani liitlassuhete tõttu al-Qaidaga.

9/11 aastapäev saabub Ameerikale sel aastal ajal, kui ta seiseb silmitsi täieliku lüüasaamisega Afganistanis sõjaliselt, poliitiliselt, majanduslikult ja kõikidel muudel aladel ning on ära kasutanud kõik muud vahendid, millega pikendada seda ebaseaduslikku sõda,“ teatas Afganistani Taliban oma avalduses.

Inglise keeles tehtud avalduses öeldakse, et septembri intsidendi eest kättemaksmise ettekäändel peetaval Afganistani sõjal ei ole mingit õiguslikku ega eetilist alust ning afgaanidel polnud juhtunus kuidagi „kätt sees“.

Kuigi Ühendriigid on kulutanud sõjas suurel hulgas sõjalisi ja majanduslikke vahendeid, ei ole ükski ameeriklane üheski ühiskonnas tänapäeval kaitstud, öeldakse avalduses.

Taliban väitis ka, et ei ole kellelegi ohtlik, kuid lubas kaitsta oma kodumaad ning jätkata püha võitlust vallutajate vastu.

„Islamiemiraat kutsub septembri intsidendi 11. aastapäeval Ameerika võime, tema koalitsiooni liikmeid ja rahvast taas üles peatama rõhutud afgaanide vere valamine sellel ettekäändel ning käima terve mõistuse teed türannia ja lolluse asemel,“ öeldakse Talibani avalduses.