Mõlemad valitsused teatasid, et Singapuris toimuval kohtumisel arutatakse riikidevahelisi sidemeid, vahendab Reuters.

Taiwani president Ma, kelle ametiaeg lõpeb järgmisel aastal, on teinud alates ametisseastumisest 2008. aastal majandussidemete arendamise Hiinaga oma võtmetähtsusega poliitikaks. Ta on sõlminud olulisi äri- ja turismikokkuleppeid, kuigi poliitiliste erimeelsuste lahendamisel pole mingit edasiminekut olnud.

Kommunistlik Hiina peab uhkelt demokraatlikku saart oma lahkulöönud provintsiks, mis tuleb tagasi võtta, vajadusel jõuga, eriti kui Taiwan astub samme ametliku iseseisvuse suunas.

Taiwani peamise opositsioonierakonna, traditsiooniliselt iseseisvust pooldava demokraatliku progressiivse partei presidendikandidaat Tsai Ing-wen ütles, et kohtumisest teatamise viis kahjustab demokraatiat.

„Ma arvan, inimesed kogu saarel, nagu minagi, olid väga üllatunud,“ ütles Tsai. „Väina kahe poole liidrite kohtumine on suurepärane sündmus, mis hõlmab Taiwani väärikust ja rahvuslikke huve. Aga anda inimestele teada sellisel kiirustaval ja kaootilisel viisil kahjustab Taiwani demokraatiat.“

Ma administratsioon teatas, et kohtumise eesmärk on säilitada status quo. Mingeid kokkuleppeid ei allkirjastata ega tehta ka ühisavaldusi.

Ma ütles 1. oktoobril Reutersile, et Taiwan ei ole valmis arutama Hiinaga ühinemist. Kuigi majanduslikud ja sotsiaalsed erinevused vähenevad, on poliitilised erinevused endiselt suured.