Taiwani kaitseministeeriumi esindaja kindralmajor David Lo ütles Reutersile, et raketipatareid on paigutatud Woody saarele, mis on osa Paraceli saartest, mis on enam kui 40 aastat olnud Hiina kontrolli all, kuid millele pretendeerivad ka Taiwan ja Vietnam.

Rakettide ilmset saarele paigutamist, millest teatas esimesena Fox News, kinnitas ka USA riigikaitseametnik.

Tsiviiltaustaga satelliidifirma ImageSat International fotod näitavad kaht kaheksast stardiseadeldisest koosnevat patareid ning radarisüsteemi, teatas Fox News.

Hiina pretendeerib lõviosale Lõuna-Hiina merest, mida mööda liigub igal aastal enam kui viie triljoni dollari väärtuses kaupu, ning on ehitanud maandumisradu ja muud infrastruktuuri merre rajatud tehissaartele.

„Woody saar kuulub Hiinale,“ ütles Shanghai politoloogia ja õiguse ülikooli merendusekspert Ni Lexiong. „Õhutõrjerakettide paigutamine meie territooriumile on täielikult meie suveräänsete õiguste piires. Meil on seal suveräänsus, nii et me võime valida, kas seda militariseerida.“

Taiwani presidendiks valitud Tsai Ing-wen ütles, et pinged on regioonis nüüd suuremad.

„Me kutsume kõiki osapooli üles selles olukorras tööd tegema rahumeelse lahenduse ja enesekontrolli põhimõtete järgi,“ ütles Tsai.

Fox Newsi teatel saabusid raketid Woody saarele eelmise nädala jooksul. Fotode järgi oli rand saarel tühi veel 3. veebruaril, kuid raketid olid nähtavad 14. veebruaril.

USA ametnik ütles Fox Newsile, et fotodel on ilmselt õhutõrjesüsteem HQ-9, mille tegevusulatus on 200 kilomeetrit ning mis kujutab ohtu igale lähedalt mööda lendavale tsiviil- või sõjalennukile.