Tormi teelt evakueeriti juba Filipiinidel sel nädalal kümneid tuhandeid inimesi ja sarnaselt talitas ka Hiina ja selle autonoomne Hongkong, mis andis välja kõrgeima hoiatuse ja soovitas inimestel tungivalt kodudes püsida, vahendab uudistekanal BBC.

Võimsuselt viienda kategooria orkaaniga võrdväärse taifuuni Mangkhuti teele jääb miljoneid inimesi, kellel tuleb seista silmi tormi tagajärgedega, sh eluohtlike üleujutuste, mudalaviinide, maalihete ja tulvavetega.

Juba on teada, et seitsme miljoni elanikuga Hongkongi territooriumil sai vigastada vähemalt sada inimest, kui selle aasta tugevaim taifuun seal juba mõnevõrra vaibununa maabus, tuues endaga tuule puhanguti 49 meetrit sekundis.

Ajakirjanduse teatel lendasid osadel inimestel tormiga kodul aknad eest. Ka suur osa kauplusi oli kinni ja pea tuhat lendu poolsaarele ja sealt ära tühistati, mille tõttu pidi oma plaane muutma 10 000 inimest.

Ööl vastu laupäeva maabus taifuun Filipiinidel, kus ametivõimude teatel tõenäoliselt tormi ohvrite arv alles hakkab kasvama, sest päästjatel ei ole õnnestunud paljudesse maapiirkondadesse veel pääseda: seal jäi tormi teele neli miljonit inimest. Teadaolev hukkunute arv läheneb seal poolesajale.