Taani liberaalse partei Venstre ja konservatiivse rahvapartei välispoliitikajuhid väidavad, et Euroopa Nõukogu peaks oma vaatlejad Rootsi valimisi jälgima saatma, teatas teisipäeval Taani ajaleht Jyllands Posten The Locali vahendusel.

„Ma arvan, et vaatlejate saatmine Rootsi valimistele oleks asjakohane. Ma tahan Euroopa Nõukogu liikmesriikidega läbi rääkida selle üle, kas me peaksime Rootsi mingil moel jälgimise alla võtma, et kindlustada demokraatia säilimine tulevikus,” ütles Venstre esindaja Michael Aastrup Jensen.

Temaga ühines ka konservatiivse rahvapartei esindaja Naser Khader, kes kritiseeris sõnavabaduse olukorda Rootsis pärast telekanali TV4 ja mitme raadiokanali otsust mitte anda eetrisse rahvuslaste erakonna Rootsi Demokraadid valimisreklaami.

„Rootsi on arengumaa, mis puutub sõnavabadusse,” ütles Khader. „Keegi peab rootslastele ütlema, tegemist on tsensuuriga. See kuulu kokku Skandinaavia riigiga 2010. aastal.”

Rootsit kritiseerisid ka Taani rahvapartei juht Pia Kjærsgaard ja immigratsioonivastane konservatiivne partei, mis toetab parlamendis valitsust.

„Olukord Rootsis on grotesksem kui Ida-Euroopas,” ütles Kjærsgaard.

Taani välisminister Lene Espersen ütles siiski, et ei ole tema asi Rootsi valimistesse sekkuda.

Rootsi TV4 teatas eelmisel reedel, et ei anna paremäärmuslike Rootsi Demokraatide valimisreklaami eetrisse, sest peab seda rassistliku viha õhutamiseks.