Šveitsi valitsus külmutas Tuneesia endise presidendi Zine El Abidine Ben Aliga seotud raha pärast tema kodumaalt põgenemist 2011. aasta jaanuris ning samuti Egiptuse endise presidendi Hosni Mubaraki varad alates tema tagasiastumisest samal aastal, teatas Šveitsi välisministeeriumi rahvusvahelise õiguse osakonna juhataja Valentin Zellweger AFP vahendusel.

Egiptuse raha on külmutatud 700 miljonit ja Tuneesia raha 60 miljonit Šveitsi franki. Praegu arutatakse uute valitsustega, kuidas see raha nende riikide rahvastele tagastada, ütles Zellweger Genfis.

Pärast ÜRO julgeolekunõukogu resolutsioone on Šveits lisaks külmutanud 100 miljonit franki Liibüa ja 100 miljonit franki Süüra raha.

Tuneesia puhul oli Šveitsis pangaarve 48 Ben Alile lähedasel inimesel. Egiptuse puhul külmutati 32 Mubarakiga seotud isiku arved. Iga arvega oli tehtud 250-2000 erinevat tehingut.

Kui Zellwegerilt küsiti Tuneesia varade suhteliselt tagasihoidliku suuruse kohta, vastas ta, et Ben Ali klannile kas ei meeldinud Šveits ja paigutas seetõttu raha mujale, või töötasid hästi Šveitsi meetmed kahtlase raha tõrjumiseks ja Šveitsi pangad keeldusid selle vastuvõtmisest.

Šveits on ainus riik, mis on avalikustanud külmutatud varade suuruse, ütles Zellweger.

Zellweger lubas, et varasid hallatakse Šveitsis konservatiivselt ja igasugused võimalikud intressid tagastatakse koos kapitaliga vastavatele riikidele, kui selleks on aeg küps.