Baselis asuv ravimifirma teatas teisipäeval, et direktorite nõukogu ja Vasella leppisid kokku konkurentidele teabe avaldamise vastase tasu tühistamises, vahendab The Local.

Maksed, mis pidi jagatama kuuele aastale, pidid algama, kui 59-aastane Vasella reedel Novartise iga-aastasel üldkoosolekul firma juhi kohalt tagasi astub.

Novartis teatas oma avalduses, et kavandatud tasu eesmärk oli firma kaitsmine, sundides Vasellat hoiduma oma teadmiste avaldamisest konkurentidele.

Vasella, kellest sai Novartise juht 1999. aastal, ütles eelmisel nädalal, et kavatses kasutada suuremat osa saadavast tasust heategevuseks.

Kokkulepe sattus aga poliitikute ja ärimeeste tule alla. Seda peeti liialduseks, eriti võttes arvesse seda, et 3. märtsil toimub Šveitsis rahvahääletus algatuse üle kärpida firmajuhtide palku.

Esmaspäeval algatas Novartise väikeaktsionäre esindav advokaat kohtuasja, milles süüdistas Novartist, selle nõukogu ja Vasellat ebalojaalses juhtimises ja ettevõtte raha väärkasutamises.

„Ma olen aru saanud, et paljud inimesed Šveitsis peavad konkurentidele teabe avaldamise vastase kokkuleppega seotud kompensatsiooni ebamõistlikult suureks, vaatamata sellele, et ma teatasin oma kavatsusest anda netoosa sellest filantroopilisele tegevusele,“ ütles Vasella oma avalduses. „Seetõttu tegin ma nõukogule ettepaneku, et loobun kõigist makstetest, mis on seotud konkurentidele teabe avaldamise vastase kokkuleppega.“