Apple avaldas äsja oma pikalt oodatud mobiilse operatsioonisüsteemi iOS 6. Koos sellega saab üle 80 miljoni iPadi üle maailma esimest korda standardvarustuse osana Šveitsi jaamakella kujulise äratuskella, kirjutab Šveitsi ajaleht Blick.

Halb on aga see, et Apple'i ajanäitaja näeb karvapealt samasugune välja nagu SBB-CFF-FFS-i kuulus ja klassikaline jaamakell. Isegi punane sekundiseier on üksikasjalikult üle võetud. Ainult viimase 1,5 sekundiline tahajäämine iga minuti jooksul jäi Apple'i arendajatel kahe silma vahele.

Šveitsi raudteefirma on pahane. Apple ei pidanud nähtavasti vajalikuks neilt luba küsida. „Me püüame Apple'iga kontakti otsida, et autoriseerimata kasutamist rahaliselt ja õiguslikult reguleerida,“ ütles SBB-CFF-FFS-i pressiesindaja Reto Kormann.

Raudteefirmale kuuluvad 1944. aastal Hans Hilfikeri disainitud kella autori- ja kaubamärgiõigused. Kella on kasutatud kogu Euroopa jaamakellade eeskujuna. „See on absoluutne disainiikoon,“ kuulutas Kormann, kelle sõnul on SBB-CFF-FFS samas uhke, et Apple Šveitsi jaamakella uusima iPadi tarkvaraversiooni ikoonina kasutab.

Kuidas Apple üldse Šveitsi jaamakellani jõudis? „Kontserni juhtkonda inspireeris minu jaamakella rakendus,“ on kindel arendaja Thomas Feger Šveitsist Zugist. SBB-CFF-FFS-i loal pani ta juba 2009. aastal App-Store'i üles iPhone'i ja iPadi rakenduse „Swiss Railway Clock“, mille hind on üks Šveitsi frank (83 eurosenti). Sellest sai kiiresti allalaadimishitt.

Apple'i ametlikul veebilehel puudub kella kohta igasugune märge autorile või kaubamärgile. Fegeril pole seni Apple'iga kontakti saada õnnestunud.

Mondaine Group, mis SBB-CFF-FFS-i litsentsi alusel klassikalist kella juba aastakümneid toodab, kaalub firma juhi André Bernheim sõnul nüüd kohtusse pöördumist.

„Koos lahenduse leidmine on aga kindlasti parim kõigile osapooltele ja mitte õiguslik tee,“ ütles Bernheim.